Με χαμόγελα και θερμή χειραψία μπροστά στις κάμερες ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας, σε αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Mulia στον κόλπο Νούζα Ντού, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

Ads

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη και πρόσθεσε πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό… να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», είπε ο Μπάιντεν.

Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως προβλήματα τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν. Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

Ads

«Άρα χρειάζεται να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να πάει μπροστά η διμερής σχέση και να ανεβάσουμε τη σχέση», είπε ο Σι. «Ο κόσμος περιμένει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν κατάλληλα τη σχέση», ανέφερε και πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Μπάιντεν για την επαναφορά των διμερών σχέσεων στον σωστό δρόμο.

Αυτές οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αυξανόμενων εντάσεων για θέματα από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία.

«Κόκκινη γραμμή» η Ταϊβάν για το Πεκίνο

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει αθόρυβες προσπάθειες τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους δύο μήνες να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ωστόσο οι πληροφορίες πως κατά τη συνάντηση δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα, όπως παρουσιάστηκαν μπροστά στις κάμερες. Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θέση τους σε θέματα ασφάλειας στην Ασία εάν το Πεκίνο δεν μπορέσει να περιορίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, ενώ έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για το ζήτημα της Ταϊβάν. 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη απευθείας συνάντησή τους μετά το 2017 πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί. «Όποιος επιδιώξει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους», τόνισε ο Σι Τζιπινγκ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η κυβέρνηση του νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε τα δικά του προειδοποιητικά μηνύματα στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Όπως τόνισε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη θέση ασφάλειάς τους στην Ασία αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν είπε ότι επιδίωξε να διαβεβαιώσει τον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, στην προσπάθεια να μιεώσει τις εντάσεις για το νησί: «Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Συνεχίζοντας στο θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος  είπε πως αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τη Πιονγιάνγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν έναν μηχανισμό για πιο συχνή επικοινωνία και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, είπε. «Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον», είπε ο Μπάιντεν.

Ουκρανία

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου περισσότερα στοιχεία προέκυψαν από την κινεζική πλευρά – με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα είπε ο πρόεδρος Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών. Ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά από μήνες μαχών.

Η Κίνα έχει προηγουμένως καλέσει σε αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου εκεί, αλλά έχει σταματήσει να καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας – η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος. Από την άλλη ο Τζο Μπαίντεν απαντώντας σε μια ερώτηση χαιρέτησε την πρόσφατη ανακατάληψη από την Ουκρανία της πόλης Χερσώνα.

Τη χαρακτήρισε ως «σημαντική νίκη». «Δεν μπορώ παρά να χειροκροτήσω το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα του ουκρανικού λαού», λέει ο Μπάιντεν. «Θα δείτε τα πράγματα να επιβραδύνονται λίγο τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.