Τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν Βλαντίμιρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί αντίστοιχα υποδέχεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για μια νέα τριμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ.

Ads

Πρόκειται για την πέμπτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ερντογάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Συρία, και του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Χασάν Ρουχανί, που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση από το 2017.

Την ώρα που διαφαίνεται όλο και περισσότερο η κατάκτηση της νίκης από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι να προστατευθεί από ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων από την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία, η περιοχή αυτή, στην οποία ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, δέχεται επίθεση από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ads

Η Άγκυρα διαθέτει εκεί, βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι με τη Μόσχα, 12 παρατηρητήρια, το ένα από τα οποία βρίσκεται πλέον περικυκλωμένο από τα στρατεύματα της Δαμασκού.

Ο στόχος της συνόδου κορυφής είναι να εξεταστούν «οι εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, αλλά και τα διαβήματα στα οποία θα πρέπει να προβούμε από κοινού το επόμενο διάστημα για να παύσει το κλίμα σύγκρουσης, να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την εκούσια επιστροφή προσφύγων και να υπάρξει μια πολιτική λύση», σημειώνει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα στην Ιντλίμπ συνεχίζονται οι σποραδικοί βομβαρδισμοί, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που κηρύχθηκε στις 31 Μαρτίου, μετά τον θάνατο περισσότερων από 960 αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον βομβαρδισμό της για τέσσερις μήνες από τις συριακές κυβερνητικές και τις ρωσικές συμμαχικές τους δυνάμεις.

»Στη ζώνη αυτή, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός τρομοκρατών και μαχητές εξακολουθούν να ανοίγουν πυρ εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων της Συρίας έχει επιλυθεί, ο Ρουχανί ανέφερε επίσης χθες Κυριακή, προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα, ότι η Ιντλίμπ αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα αυτής της συνόδου κορυφής.

«Άλυτα ζητήματα»

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη ζώνη που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη, σχετικά με την οποία η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία εκεί μιας ζώνης ασφαλείας που θα χωρίζει την τουρκική μεθόριο από τις συριακές ζώνες που ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού, την οποία υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, αλλά θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση η Άγκυρα.

Ένας από τους στόχους αυτής της «ζώνης ασφαλείας» είναι για την Άγκυρα να επιστρέψουν εκεί ορισμένοι από τους περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Η Μόσχα παράλληλα θέλει να υπάρξει πρόοδος για τη δημιουργία μιας συνταγματικής επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με τη σύνταξη του Συντάγματος που θα ισχύσει μετά τον πόλεμο στην Συρία.

Αυτή θα προσφέρει στον Πούτιν και μια πολιτική νίκη, μετά τις στρατιωτικές του νίκες, κρίνει η Νταρίν Χαλίφα, αναλύτρια της International Crisis Group. Ωστόσο η ίδια σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τη συνάντηση αυτή των τριών ηγετών.

Ακόμη κι αν επιτύχουν να συμφωνήσουν στη σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει τη σύνταξη του Συντάγματος της μεταπολεμικής Συρίας, «θα παραμείνουν πολλά άλυτα ζητήματα όσον αφορά το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας, περιλαμβανομένης της δυνατότητας και της βούλησης των αρχών της Συρίας να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής μεταρρύθμισης», υπογραμμίζει η Χαλίφα.

Οι τρεις ηγέτες θα έχουν επίσης διμερείς συναντήσεις πριν από την τριμερή σύνοδο κορυφής, στο τέλος της οποίας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν μια κοινή δήλωση.

Η Δαμασκός έχει θέσει ξανά υπό τον έλεγχό της περίπου το 60% του συριακού εδάφους με την στρατιωτική στήριξη της Μόσχας, του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ. Εκτός από τον τομέα της Ιντλίμπ, οι αρχές της Δαμασκού εξακολουθούν να μην έχουν τον έλεγχο εκτεταμένων περιοχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ