Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δυο χωρών κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στην Καλιφόρνια, όπως μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας.

Ads

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, «Νέα Κίνα».

Επίσης όπως μεταδίδουν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη».

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε την Τετάρτη τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ads

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο κ. Σι στον κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε κατά την έναρξη της συνόδου πως σκοπός του να υπάρξει «υπεύθυνη» διαχείριση της αντιπαλότητας των δυο χωρών, ώστε να μην «εκτραχυνθεί», να μη «μετατραπεί σε σύγκρουση».

Ο κινέζος ομόλογός του, που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των «αφόρητων» συνεπειών ενδεχόμενης σύγκρουσης, έκρινε, κατά την επίσημη μετάφραση στα αγγλικά της τοποθέτησής του, πως οι δυο χώρες δεν γίνεται να «γυρίσουν την πλάτη» η μια στην άλλη.

«Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να ευημερήσουν», είπε -το επαναλαμβάνει αρκετά συχνά-, παρότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε άγριο ανταγωνισμό σε οικονομικό, τεχνολογικό, στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η φαιντανύλη και ο…δικτάτορας

Από την άλλη, η Κίνα δέχθηκε να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος κινεζικού δικτύου που κατ’ αυτήν ενέχεται στην παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στο οποίο αποδίδονται δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί αυτόν τον τελευταίο «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μολαταύτα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων και στην κινεζική στράτευση στον αγώνα εναντίον της φαιντανύλης.

«Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε», ανέφερε.

 

«Κόντρα» για την Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ζητήσαμε από τους Κινέζους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», είπε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

«Οι πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης, μετά τη σύνοδό τους στην Καλιφόρνια.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Διμερείς συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη και επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεων

Οι δύο ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα των κυβερνήσεών τους για την τεχνητή νοημοσύνη στη σύνοδο των Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν χθες Τετάρτη στην Καλιφόρνια, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Συμφωνούν επίσης να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο κρατών.

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Η προηγούμενη συνάντηση των δυο προέδρων διά ζώσης είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, στο περιθώριο της συνόδου της G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας.