Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκαν σήμερα πρόθυμοι να δώσουν μια νέα ώθηση στον γαλλογερμανικό άξονα που δοκιμαζόταν με αφορμή τις διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις» έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο. Σχολίασε μάλιστα ότι είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».
Ο Μακρόν και ο Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε εξάλλου το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις επί περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ενώ είχαν και μια ενώπιος-ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της Άμυνας».
Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».
Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν πολλά ανησυχητικά σχόλια, ιδίως από τη γαλλική πλευρά, για τη σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Μακρόν προειδοποίησε τη Γερμανία να μην απομονωθεί, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για την ίδια, ούτε για την Ευρώπη.
Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι είναι καθησυχαστικοί, μολονότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», επιμένει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.
Για τα μάτια του κόσμου
Παρά τα σημερινά χαμόγελα όμως, για πολλούς αναλυτές ο γαλλογερμανικός άξονας βρίσκεται ήδη προ πολλού σε κρίση. Ειδικότερα, για πολλούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις, η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών βασικό στόχο είχε απλά να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που ευλόγως δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την τρίτη κατά σειρά αναβολή της θεσμοθετημένης κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Την απομάκρυνση της Γερμανίας από τη στενή συνεργασία με τη Γαλλία, αναγνώρισε άλλωστε προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάνοντας λόγο για «δύσκολες στιγμές» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γερμανία βρίσκεται σε μια εποχή αλλαγής μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας του οποίου δεν πρέπει να υποτιμάται».
Η γαλλική εφημεριδα Le Figaro υπογραμμίζει ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι μέρος μιας βαθιάς γεωστρατηγικής αλλαγής, μιας ηπειρωτικής μετατόπισης, που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και υπόσχεται να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Ευρώπης για πολύ καιρό». Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, στα μάτια των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, ο Ολαντ, η Μέρκελ και οι διάδοχοί τους συμβιβάστηκαν με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια των συμφωνιών του Μινσκ για το Ντονμπάς, το 2015, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει μία Γερμανία, «η οποία μπαίνει στον πειρασμό να αγκαλιάσει όλο και περισσότερο την ανατολική πλευρά της ΕΕ, με κίνδυνο να αποξενωθεί από το Παρίσι.
Μεταξύ άλλων, η Figaro επισημαίνει και τις «αγορές» εκ μέρους της Γερμανίας αμερικανικού εξοπλισμού εις βάρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενώ κάνει λόγο για μια αεροπορική ασπίδα «αντί-Πούτιν», με τη Γερμανία να ηγείται, μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς τη Γαλλία .
Η εφημερίδα εκτιμά ακόμη ότι «στη Γαλλία υπολογίζουν μερικές φορές λάθος την έκταση του σοκ που προκλήθηκε στη Γερμανία από τον πόλεμο στην Ουκρανία» και ότι η ρωσική επιθετικότητα προκαλεί στο Βερολίνο «αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου, συνειδητοποίηση των προκλήσεων ασφαλείας και αίσθημα ενοχής απέναντι στους γείτονες». Κατά την εφημερίδα, η Γερμανία ξαφνικά γίνεται και πάλι γεωπολιτικός παίκτης και σημειώνει πως σε σε αυτή την τεκτονική μετατόπιση πλακών, δεν είναι η Γερμανία που κινδυνεύει με την «απομόνωση», όπως λέει ο Μακρόν, αλλά η Γαλλία.
«Ανεμπόδιστο, το Βερολίνο βλέπει τον εαυτό του ως το κέντρο μιας Ευρώπης, που εκτείνεται σημαντικά προς τα ανατολικά, από την Ουκρανία έως τα Βαλκάνια» σημειώνει η Figaro, η οποία εκτιμά ότι «εναπόκειται στη Γαλλία να επαναπροσδιορίσει, χωρίς καθυστέρηση, τις προτεραιότητές της, να επανεφεύρει την ευρωπαϊκή πολιτική της, να καθαρίσει τους δημόσιους λογαριασμούς της, αντί να ζητά βοήθεια από τις Βρυξέλλες, να αναπτύξει τις βιομηχανικές και στρατιωτικές ικανότητες της, ώστε να συνεχίσει έναν διάλογο μεταξύ ίσων με τη Γερμανία, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρώπης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >