Το «συμβιβασμό» μεταξύ των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της αύξησης του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Ads

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Παρά το αδιέξοδο, θα εξευρεθεί μια λύση» δήλωσε ο κ. Ομπάμα σε σύντομο διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο του ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δεν επιλύει το πρόβλημα του χρέους. Επισήμανε ότι οι «θέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο απομακρυσμένες» την ώρα που «δεν απομένει πλέον περισσότερος χρόνος». «Αυτό που είναι τώρα σαφές είναι πως, η όποια λύση ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών του δημοσίου, θα πρέπει να είναι διακομματική» τόνισε, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους εκπροσώπους τους στην Ουάσινγκτον, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο λύση.

Το ζήτημα της μείωσης του ελλείμματος και ανόδου του ορίου του χρέους του αμερικανικού δημοσίου πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 2 Αυγούστου, προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να εξοφλήσει τους λήγοντες λογαριασμούς της και να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και διολίσθησης του δολαρίου.

«Να πρυτανεύσει η οικονομική λογική» ζητά και η Κ. Λαγκάρντ

Να μην συνεχιστεί η πολιτική σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις για τον αμερικανικό προϋπολογισμό ζήτησε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Λύση-‘θαύμα’ δεν υπάρχει πια. Ενίοτε έχουμε διαθέσιμη τη λύση απ’ τα εγχειρίδια. Είναι λύση λειτουργική, στα χαρτιά όμως», ανέφερε η κα Λαγκάρντ.

Ads

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός του πολιτικώς εφικτού, στηριγμένου σε στέρεη οικονομική λογική» σημείωσε. «Σήμερα, η οικονομική λογική θέλει να αποδεσμευτεί το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους και να δοθεί η διαβεβαίωση ότι μεσοπρόθεσμα οι ΗΠΑ, όπως κι άλλα κράτη, θα διακανονίσουν τα θέματα της επανεξισορρόπησης του προϋπολογισμού τους» πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Παρά τις εκκλήσεις για συναίνεση πάντως, συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το θέμα του χρέους. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, κατηγόρησε ευθέως τον ομόλογό του των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, ότι «συντηρεί ζωντανή την κρίση». «Αντί να εργαζόμαστε τις λίγες τελευταίες ημέρες, για να βρεθεί λύση στην κρίση, όπως έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών εδώ στη Γερουσία απώλεσε πολύτιμο χρόνο διοργανώνοντας ψηφοφορίες, με στόχο την εισαγωγική απόρριψη νομοσχεδίων, συντηρώντας ζωντανή την κρίση», σημείωσε συγκεκριμένα ο Μακόνελ.

Ο γερουσιαστής Ρέιντ, από την πλευρά του, αποσαφήνισε ότι η Γερουσία θα συνεδριάσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να υιοθετηθούν τα αναγκαία μέτρα και να υπάρξει λύση στο ζήτημα του αμερικανικού προϋπολογισμού.