Κλιμάκωση της κατάστασης στην μη αναγνωρισμενη, αυτόνομη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας (η μεγάλη πλειοψηφία του μισού εκατομμυρίου των κατοίκων της οποίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί) στην Μολδαβία  καταγράφεται τις τελευταίες 48 ώρες, με σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε κυβερνητικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους. Το Κισινιόφ, η πρωτεύουσα της Μολδαβίας «βλέπει» προβοκάτσια της Ρωσίας, με στόχο την επέκταση του πολέμου στο έδαφός της, με την Μόσχα, αντίθετα, να αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για νατοϊκής έμπνευσης – ίσως και εκτέλεσης – προβοκάτσια, ώστε να παρασύρει την Ρωσία σε ένα νέο μέτωπο.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Απανωτές επιθέσεις

Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας, την Δευτέρα το απόγευμα, κοντά στο κτίριο του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας, στην πρωτεύουσα Τιράσπολ, έλαβαν χώρα «σειρά εκρήξεων» οι οποίες προήλθαν από φορητά αντιαρματικά όπλα (RPG). Δεν υπήρξαν θύματα.

Ads

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ακολούθησαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις σε κεραίες σταθμού αναμετάδοσης ραδιοφωνικού σήματος – και οι δύο κεραίες μετέδιδαν ρωσικό κρατικό πρόγραμμα – επίσης χωρίς απώλειες.

Επίσης, σύμφωνα με το συμβούλιο ασφαλείας της Δημοκρατίας, την Τρίτη έλαβε χώρα ακόμη μία επίθεση σε στρατιωτική βάση στα περίχωρα του χωριού Παρκανί.

Η πρώτη αντίδραση της Μολδαβίας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Το Κισινιόφ θεωρεί ότι οι παραπάνω επιθέσεις δεν είναι άσχετες με την πρόσφατη αναφορά Ρώσος στρατηγού,  ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης».

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε σε ένα πρώτο σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα «παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης», η οποία «δίχως αμφιβολία, προκαλεί ανησυχία».

Η «παγωμένη σύγκρουση»

Η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Σεπτέμβριο του 1990, πριν ακόμη την διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας έκρινε παράνομη τη δημιουργία της «Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας» το 1940, οδηγώντας, έτσι, την έξοδο της χώρας από την Σοβιετική Ένωση.

Ακολούθησε, το 1992 και αφού είχε ήδη διαλυθεί η ΕΣΣΔ, πολεμική σύγκρουση, με το Κισινιόφ να προσπαθεί να δώσει στρατιωτική
«λύση» στο πρόβλημα, χωρίς όμως επιτυχία.

Έκτοτε η περιοχή αποτελεί ουσιαστικά μία ακόμη μετασοβιετική «πυριτιδαποθήκη», ενώ στο έδαφός της έχουν αναπτυχθεί και ρωσική στρατεύματα ως «εγγυήτρια» δύναμη για την αποτροπή νέων συγκρούσεων.