Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα Ηνωμένα Έθνη για τις εθνοτικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει και μαίνονται στο νότιο Κιργιστάν, μεταξύ Κιρζίγιων και Ουζμπέκων, καθώς πέραν των 176 ανθρώπων που έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, οι βιασμοί νεαρών γυναικών και παιδιών αυξάνονται ανησυχητικά.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι μετανάστευσαν εσωτερικά της χώρας, ενώ περισσότεροι από 75.000 κατέφυγαν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Στο μεταξύ, σοβαρό είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με την κακοποίηση των παιδιών που έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, με τις μαρτυρίες να κάνουν λόγο για ψυχολογική και σωματική βία, για αποτρόπαιους βιασμούς αλλά και για εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Φρίκη προκαλεί η ιστορία τριών αδελφών, ηλικίας 16 έως 23 ετών, οι οποίες στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, βιάζονταν από μία ομάδα Κιρζίγιων εθνικιστών επί πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να φτάσουν στη γειτονική χώρα σε άθλια ψυχολογική αλλά και σωματική κατάσταση.

Το Ουζμπεκιστάν έχει κλείσει τα σύνορα του με το Κιργιστάν, καθώς δεν είναι σε θέση να δεχτεί το μαζικό κύμα προσφύγων που ψάχνει ασφάλεια στη χώρα, αλλά συνεχίζει αν δέχεται άτομα με ειδικές ανάγκες και όσους έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ads

Στο μεταξύ, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη και με την ανησυχία για εξάπλωση της κρίσης να παραμένει ιδιαίτερα έντονη, η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, υπό την Roza Otunbayeva, ανακάλεσε την έκκληση που είχε κα΄νει για αποστολή Ρώσων κυανόκρανων. «Θα επαναφέρουμε την τάξη με τις δικές μας δυνάμεις», ήταν το μήνυμα της Otunbayeva.

Σε ανθρωπιστικό επίπεδο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 800.000 δολαρίων στο Κιργιστάν, ενώ η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία έστειλε στο νότιο Κιργιστάν, αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στη νέα αιματοχυσία στο Κιργιστάν, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο μέτρησε τουλάχιστον 89 νεκρούς κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στον -έκπτωτο πια- πρόεδρο Μπακίγιεφ- ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τις βίαιες συγκρούσεις στο Κιργιστάν απόπειρα εθνοκάθαρσης. Άλλοι φορείς βλέπουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μαξίμ Μπακίγιεφ πίσω από το ξέσπασμα της βίας, καθώς το επίκεντρο των συγκρούσεων, η πόλη Ος, θεωρείται «προπύργιο» του, με τους μεν Κιρζίγιους που κατοικούν εκεί να είναι υποστηρικτές του, τους δε Ουζμπέκους να πρόσκεινται στην Roza Otunbayeva.