Σφαγές, βιασμούς και λεηλασίες υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, τόσο από τον τακτικό στρατό όσο κι από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που, σήμερα, σήμανε συναγερμό για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό.

Ads

«Εκπέμπουμε σήμα συναγερμού, είμαστε συγκλονισμένοι με την κατάσταση στο Νότιο Κίβου όπου παρατηρείται μία έξαρση διώξεων κατά του άμαχου πληθυσμού, σκοτώνουν ανθρώπους, λεηλατούν, βιάζουν», δήλωσε η Ελίζαμπετ Μπιρς, εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Οι βιασμοί έχουν ξαναρχίσει με τρόπο εντελώς δραματικό και χρησιμοποιούνται ως πολεμικό όπλο», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα εγκλήματα κατά των αμάχων διαπράττονται από άτομα που «φορούν στολή», είτε αυτοί ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις του Κογκό (FARDC), είτε στις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR) που μάχονται αλλήλους στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό.

Η κ.Μπιρς τόνισε ότι η σεξουαλική βία αυξάνεται συνεχώς καθώς αναπτύσσονται στην περιοχή επιπλέον δυνάμεις των FARDC.

Ads

Οι άνδρες των FDLR, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που αποτελείται κυρίως από μέλη της φυλής Χούτου, έχουν κατηγορηθεί για τουλάχιστον 12 επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά αμάχων καθώς και για την καταστροφή τουλάχιστον 1.128 σπιτιών.

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι οι FDLR επιτέθηκαν σε ένα χωριό και σκότωσαν μέσα σε μία νύχτα 77 ανθρώπους ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για σφαγές άμαχου πληθυσμού, με μασέτες και πυρπολισμούς από τους παραστρατιωτικούς.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε πρόσφατα ότι στρατιώτες της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα επιτεθεί εναντίον αμάχων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συνέβη παρουσία ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, οι οποίοι απέτυχαν να αποτρέψουν τις απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος των αμάχων.