Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Δευτέρα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το οποίο υποστηρίζει την πρόταση που περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ. Οι ΗΠΑ είχαν οριστικοποιήσει το κείμενό του την Κυριακή μετά από έξι ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων στις 31 Μαΐου, το οποίο χαρακτήρισε ως ισραηλινή πρωτοβουλία. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αμφισβήτησαν αν το Ισραήλ είχε αποδεχθεί το σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Το ψήφισμα χαιρετίζει τη νέα πρόταση εκεχειρίας, «την οποία αποδέχθηκε το Ισραήλ, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης και καλεί και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Ads

«Περιμένουμε από τη Χαμάς να συμφωνήσει στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ισχυρίζεται ότι θέλει», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο Συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία. «Κάθε μέρα που περνάει, ο άσκοπος πόνος συνεχίζεται».

Το ψήφισμα αναλύει επίσης λεπτομερώς την πρόταση και διευκρινίζει ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Το Συμβούλιο τον Μάρτιο απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση χωρίς όρους όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Εδώ και μήνες, διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς λέει ότι επιθυμεί τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.