Τα ιταλικά ομόλογα ξεπουλιούνται. Οι αμερικανικές μετοχές χάνουν μαζί με τα ομόλογα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου δέχεται περαιτέρω πλήγματα. Οι «αγορές» παρουσιάζουν σημάδια πανικού.

Ads

Σύμφωνα με ανάλυση του xrimanews.gr, η ιταλική οικονομία φαίνεται να αποτελεί τον επόμενο στόχο των διεθνών κεφαλαίων, με τo βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου να σημειώνει την Τετάρτη πτώση της τάξης του 3%. Την ίδια ώρα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου για την Ιταλία πορεύεται προς το 6%, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν έχει πείσει τις «αγορές».

Στις ΗΠΑ άλλωστε προηγήθηκε επίσης την Τετάρτη μια από τις πιο καταστροφικές δημοπρασίες ομολόγων, με κατάρρευση της τιμής του 5ετούς ομολόγου. Είχε προηγηθεί άλλωστε μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών (μείωση 2% για το Nadaq), δύο στοιχεία τα οποία σύμφωνα με αναλύσεις του xrimanews.gr συνδέονται, εν μέσω της καθυστέρησης που σημειώνεται στο ζήτημα της αύξησης του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Στο μεταξύ, είχε μεσολαβήσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s κατά δύο βαθμίδες (στην κατηγορία CC από CCC), δηλαδή στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας», καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου ερμηνεύτηκαν ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Λίγες ώρες πριν, κατά δυο μονάδες, στο «Baa1», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας την επιδείνωση των δημοσιονομικών της ως αποτέλεσμα της καταστροφικής έκρηξης η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της χώρας.

Ads

Στην Ευρώπη, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαξε σε χαμηλό 27 μηνών , χάνοντας περισσότερο από 2% την Τετάρτη σε μία τάση η οποία έχει πάρει τη μορφή μίνι κραχ, με τους επενδυτές να ξεπουλούν τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και μήνες, προκαλώντας τους πολύ μεγάλες απώλειες. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης έχει φτάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο τιμών, το οποίο είναι το χαμηλό του Ιουλίου του 2009. Σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη καταγραφεί μία ανοδική αντίδραση την περασμένη εβδομάδα και το νέο τεστ διαδραματίζεται τώρα. Αυτό που θέλουν να δουν όσοι ελπίζουν σε άνοδο των τραπεζών είναι το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών να μη διασπαστεί καθώς στην αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα.

Όπως και να έχει, ωστόσο, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μπει σε στατιστικά υποτιμημένα επίπεδα τιμών. Μία εξέλιξη η οποία είναι συχνή τεχνικά, είναι να διαπεραστεί το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών από το χαμηλό του Ιουλίου του 2009 αλλά μόνο για λίγο και στη συνέχεια να υπάρξει μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση από ακραία υποτιμημένα στατιστικά εδάφη.

Αυτό θα ήταν ένα από τα βασικά σενάρια το οποίο θα ήθελαν να δουν όσοι ποντάρουν σε άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται πως ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μεγάλη θετική συσχέτιση με το ΓΔ του ΧΑ, δηλαδή κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Κλείνοντας με το ΧΑ, ο ΓΔ κατέγραψε νέα πτώση την Τετάρτη, η οποία, ωστόσο, ήταν μικρής έκτασης με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,51%. Το ΧΑ, ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και σε μία ανοδική ανάπαυλα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ώστε να εκμεταλλευτεί τα υποτιμημένα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν βρεθεί οι βασικοί του δείκτες και να καταγράψει μία ανοδική αντίδραση.