Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησαν πως θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η τραπεζική ένωση στην ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως σημείο καμπής για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης.

Ads

 
Όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ τα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να μοιραστούν το όραμα της τραπεζικής ένωσης και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
«Χρειάζεται να έχεις όλους τους παίκτες στο τραπέζι», τόνισε απευθυνόμενη σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις επιφυλάξεις της Γερμανίας.
 
Ωστόσο λίγο νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ της τραπεζικής ένωσης σημειώνοντας μάλιστα πως είναι ανάγκη αυτή να «υλοποιηθεί άμεσα, στη βάση των υφισταμένων συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Η συγκεκριμένη δήλωση σημειώνεται πως έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου του Βερολίνου, παρουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «σχέδιο προτεραιότητας» την τραπεζική ένωση.
 
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η Γερμανία εξέφραζε τις επιφυλάξεις της για την τραπεζική ένωση θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση για την τραπεζική ένωση την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
 
Οι δηλώσεις Σόιμπλε αναγνωρίζονται από τους αναλυτές ως «στροφή» της Γερμανίας, η οποία φαίνεται πως πλέον είναι πιο διαλλακτική σχετικά με το ζήτημα. 

Ο Γάλλος υπουργός, μεταξύ άλλων, κάλεσε τη Γερμανία να είναι ευέλικτη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, και όχι απλώς να επικεντρώνεται στους κανόνες και την πειθαρχία.