Να συνεργαστούν στη Λιβύη συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε από την Άγκυρα, κατά την οποία μίλησε για την εξωτερική πολιτική της χώρας του.

Ads

«Η Αμερική προσπαθεί να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη» είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί με τη Λιβύη. Ο Τραμπ το είδε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε εντολή να συνεργαστούμε.».

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται μια ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας, υπό τον ίδιο, στην Τρίπολη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Ads

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβανόταν, ενδεχομένως, και η πιθανότητα χρήσης, από την Τουρκία, δύο λιβυκών βάσεων – μιας ναυτικής, στη Μισράτα και μιας αεροπορικής, στην αλ Ουατίγια.