Η Συμφωνία της Μάλτας παρουσιάστηκε ως μια φιλόδοξη wanna be λύση για το μεταναστευτικό που μάλιστα θα ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση υπέρβασης του κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία και αφορά την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου. Η προ – συμφωνία έκλεισε στα τέλη Σεπτέμβρη μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας που είναι χώρες πρώτης εισόδου και Γερμανίας – Γαλλίας – Φιλανδίας που δήλωσαν διαθέσιμες να σηκώσουν αναλογικά το βάρος από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. 

Ads

Στη μίνι αυτή σύνοδο, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ισπανία δεν προσκλήθηκαν, αποφασίστηκε ότι οι διασωθέντες στην κεντρική Μεσόγειο θα αποστέλλονται σε διάφορα κράτη – μέλη που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη συμφωνία, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την αποβίβασή τους στη στεριά. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει κατόπιν να χειρίζονται τα αιτήματα ασύλου και, εφόσον οι διασωθέντες πληρούν τις προϋποθέσεις, να τους δέχονται στο έδαφός τους ή διαφορετικά να αναλαμβάνουν τον επαναπατρισμό τους. 

Η εν λόγω προ-συμφωνία τέθηκε επί τάπητος, χθες, στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και η υποδοχή της από τα κράτη – μέλη ήταν από αδιάφορη έως αρνητική. Ακόμη και οι ίδιες η χώρες που την σύναψαν έδειξαν μάλλον να κάνουν ένα βήμα πίσω με την Φιλανδή προεδρεύουσα της σύσκεψης του Λουξεμβούργου, να την αποκαλεί «πιλοτική προ-συμφωνία», αποδυναμώνοντάς την πλήρως. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι δεν είχε γίνει καθόλου καλή προετοιμασία για το ζήτημα. 

Η Γαλλία από την πλευρά της επέμεινε στο κομμάτι της εθελοντικής συμμετοχής των κρατών – μελών, το οποίο θα σημαίνει ότι οι χώρες που θα αρνηθούν είτε θα βοηθήσουν με άλλο τρόπο, μέσω δηλαδή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης, είτε θα τους επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις. Τελικά αυτό που έμεινε είναι ότι μόνο τρεις χώρες, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, υποστήριξαν τη συμφωνία. Στη δε, συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τίποτα ουσιώδες δεν ειπώθηκε και όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της Μάλτας κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά και ίσως ούτε καν σε αυτά. 

Ads