Με την πρώτη ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων να έχει ολοκληρωθεί, συνοδευόμενη από την είσοδο τουλάχιστον 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στην μαρτυρική Γάζα, η, πάντα εύθραυστη, συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησε να εφαρμόζεται.

Ads

Τι θα συμβεί την πρώτη εβδομάδα;

Όπως συνοψίζει το Associated Press, εάν η κατάπαυση του πυρός διατηρηθεί, η επόμενη ανταλλαγή έχει οριστεί για την έβδομη ημέρα από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας, δηλαδή για τις 25 Ιανουαρίου.

Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τέσσερις γυναίκες ομήρους. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 30 – 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε όμηρο.

Επίσης, την έβδομη ημέρα, τα στρατεύματα του Ισραήλ αρχίζουν να αποσύρονται από τον κεντρικό δρόμο που διχοτομεί τον θύλακα, γνωστό ως διάδρομος Netzarim. Αυτό θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από τη βόρεια Γάζα να αρχίσουν να επιστρέφουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους.

Ads

Οι ρυθμίσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων των Παλαιστινίων που κατευθύνονται προς τα βόρεια, βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε κάθε ανταλλαγή, οι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται μόνο αφού οι όμηροι έχουν φθάσει με ασφάλεια στο Ισραήλ. Όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για φονικές επιθέσεις θα εξοριστούν, είτε στη Γάζα είτε στο εξωτερικό. Ορισμένοι θα εξοριστούν για τρία χρόνια, άλλοι μόνιμα.

Ποια είναι η πρώτη φάση;

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες ή 42 ημέρες. Συνολικά, η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους σε αντάλλαγμα για σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι όμηροι από την πρώτη ομάδα των 33 είναι ζωντανοί.

Στους ομήρους που είναι πιθανότερο να βρίσκονται στη λίστα περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι.

Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες που θα απελευθερώσει το Ισραήλ περιλαμβάνουν περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί ότι εμπλέκονται σε «μαχητικές» δραστηριότητες, καθώς και σχεδόν 1.200 Παλαιστίνιους από τη Γάζα που κρατούνται σε ισραηλινά κρατητήρια.

Καθώς προχωρά η εκεχειρία, τρεις όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε εβδομάδα σε αντάλλαγμα με κρατούμενους και φυλακισμένους.

Μέχρι το τέλος της έκτης εβδομάδας, όλοι οι υπόλοιποι όμηροι του αρχικού καταλόγου των 33 ομήρων θα απελευθερωθούν.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας της κατάπαυσης του πυρός, οι πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη «Φάση 2» που αποσκοπεί στον πλήρη τερματισμό του πολέμου.

Αλλά υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες. Για να βοηθήσουν να πειστούν και οι δύο πλευρές να υπογράψουν την κατάπαυση του πυρός, οι ξένοι διαμεσολαβητές άφησαν τη δεύτερη φάση ιδιαίτερα ασαφή.

Το γενικό περίγραμμα λέει ότι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι στη Γάζα, ζωντανοί και νεκροί, θα απελευθερωθούν/επιστραφούν με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη λωρίδα και μια «βιώσιμη ηρεμία».

Το Ισραήλ λέει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια πλήρη αποχώρηση μέχρι να εξαλειφθούν οι στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Χαμάς, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει.

Η Χαμάς αρνείται να παραδώσει τους τελευταίους Ισραηλινούς ομήρους μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ελπίζοντας να πείσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του να παραμείνουν στον ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό του παρά την αντίθεσή τους στην κατάπαυση του πυρός, δεν έχει προσφέρει στο κοινό καμία εγγύηση ότι το Ισραήλ θα φτάσει στη φάση 2.

Αυτό αφήνει πολλές οικογένειες ομήρων να φοβούνται ότι οι αγαπημένοι τους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα θα μείνουν πίσω.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ικανότητά μας να επιστρέψουμε στις μάχες, αν χρειαστεί», απείλησε ο Νετανιάχου αργά το Σάββατο.