«Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.Η μεταβατική περιόδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία συμφώνησαν ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους ύστερα από ένα σαββατοκύριακο ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. «Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας‘ πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.

Ads

«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή».

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητηρίο χαιρετίζει την συμφωνία

Η συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit αποτελεί ορόσημο που πολλές επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο περίμεναν, δηλώνει ο Άνταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Η συμφωνία για μια περίοδο μετάβασης του καθεστώτος είναι εξαιρετικά νέα για τις εμπορικές εταιρίες και στις δύο πλευρές της Μάγχης, καθώς σημαίνει ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μικρές ή και καθόλου αλλαγές στις καθημερινές τους συναλλαγές βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο Μάρσαλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες είναι αρκετή προκειμένου οι περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν τα μελλοντικά τους σχέδια με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Πολλές εταιρίες θα έχουν τώρα τη σαφήνεια που ζητούν για να προχωρήσουν με τις στρατηγικές τους στις επενδύσεις και τις προσλήψεις, που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν εν αμφιβόλω», σημείωσε.

«Για το καλό του επιχειρείν σε όλη την Ευρώπη, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση δεν θα εξελιχθεί σε μια πολιτική διαμάχη αργότερα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε ο Μάρσαλ.