Οι δυο Κορέες συμφώνησαν σήμερα να επανεργοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου του 1950-1953, ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επανένωσης.

Ads

Οι δυο Κορέες θα οργανώσουν συναντήσεις για 100 οικογένειες στο διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου στο Ορος Κουμγκάνγκ, μια τουριστική περιοχή στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε η Λι Τζονγκ-Τζο, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Είναι ένα καλό σημάδι που δείχνει την ελαστικότητα της βορειοκορεατικής πλευράς. Διαπιστώνουμε αλλαγή στη στάση της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτό θα οδηγήσει σε αναθέρμανση των σχέσεων», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

Ύστερα από διακοπή δυο ετών, το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών, εφαρμόσθηκε εκ νέου πριν από ένα χρόνο, επιτρέποντας σε μερικές δεκάδες Νοτιοκορεατών να συναντηθούν με συγγενείς τους που είχαν να δουν 60 χρόνια. Ομως, το πρόγραμμα διακόπηκε και πάλι μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας από τορπίλη, τον Μάρτιο.

Ads

Από τότε που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών το 2000, πάνω από 20.000 άνθρωποι κατάφεραν να ξανασυναντηθούν. Οι συναντήσεις αυτές διαρκούν σε γενικές γραμμές τρεις ημέρες.