To Συμβούλιο της Ευρώπης απέσυρε την καμπάνια του με το μήνυμα «η ελευθερία είναι στη χιτζάμπ», μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας.

Ads

Η διαφήμιση δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αφίσα διακρίνονται πορτρέτα πολλών νεαρών γυναικών, με καλυμμένο το μισό τους πρόσωπο με χιτζάμπ. Το μήνυμα της αφίσας είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα: «Beauty is in diversity as free is in hijab» (Η ομορφιά είναι στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ).

Η αφίσα ήταν μέρος της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στον ρατσισμό. Το Συμβούλιο υποστήριξε ότι η διατύπωση της εκστρατείας «αντανακλούσε μεμονωμένες πεποιθήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν σε ένα από τα εργαστήρια του έργου και δεν αντικατοπτρίζει τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της γενικής του γραμματέα, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς».

Οι αντιδράσεις προήλθαν από όλο το φάσμα της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Η κομμένη εικόνα «με συγκλόνισε βαθιά», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών για τη Νεολαία Σάρα ελ Χάιρι το βράδυ της Τρίτης στο LCI. «Είναι το αντίθετο από τις αξίες που υπερασπίζεται η Γαλλία… Η Γαλλία έκανε σαφή την πολύ έντονη αποδοκιμασία της για την καμπάνια αυτή, γι’ αυτό και αποσύρθηκε σήμερα».

Ads

«Το να υπενθυμίζουμε ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να φορούν χιτζάμπ είναι ένα πράγμα», είπε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Λορένς Ροσσινιόλ, «αλλά το να λέμε ότι η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ είναι άλλο. Το προωθεί. Είναι αυτός ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης;».

«Όταν οι γυναίκες βγάζουν το πέπλο τους γίνονται ελεύθερες, όχι το αντίστροφο», έγραψε στο Twitter η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η υποψήφια των Συντηρητικών για τις προκριματικές εκλογές, Βαλερί Πεκρεσέ, επανέλαβε τη δήλωση, λέγοντας ότι η μαντίλα «δεν είναι σύμβολο ελευθερίας αλλά υποταγής».

«Το Ισλάμ είναι ο εχθρός της ελευθερίας. Η καμπάνια αυτή είναι ο εχθρός της αλήθειας» έγραψε ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως τον βασικό αντίπαλο του Μακρόν στις εκλογές του 2022.