Στη σύλληψη 17 υπόπτων για την έκρηξη έξω από χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου., που προκάλεσε το θάνατο 21 τουλάχιστον ανθρώπων την Πρωτοχρονιά, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία.

Ads

Δεκάδες πιστοί παραβρέθηκαν στη σημερινή Κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή Sidi Bechr της Αλεξάνδρειας, ενώ η αστυνομική παρουσία απ’ έξω ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Εντός της εκκλησίας, τα σημάδια της αιματηρής επίθεσης είναι ακόμη ορατά. Το πάτωμα έχει σημαδευτεί από το αίμα των θυμάτων που μεταφέρθηκαν εκεί αμέσως μετά την έκρηξη, η οποία ήταν η χειρότερη κατά της αιγυπτιακής χριστιανικής μειονότητας την τελευταία δεκαετία.

Οι Κόπτες Χριστιανοί είναι η μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα της Μέσης Ανατολής, η οποία αποτελεί το 10% περίπου του 80 εκατ. αιγυπτιακού πληθυσμού.

Ads

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ανάληψη ευθύνης για την επίθεση της 31 Δεκεμβρίου, μισή ώρα πριν την αλλαγή του έτους.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εσωτερικών, το παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη είχε παρκαριστεί έξω από την εκκλησία. Μετά την έκρηξη, εξαγριωμένοι χριστιανοί βγήκαν από την εκκλησία, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και εισέβαλαν σε ένα τζαμί που υπήρχε στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ ‘Αζχαρ επέκρινε σήμερα την έκκληση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Βενέδικτου ΙΣΤ’ προς τους ηγέτες του κόσμου να προστατεύσουν τους χριστιανούς, κρίνοντας ότι ήταν μια «απαράδεκτη ανάμιξη» στις υποθέσεις της Αιγύπτου, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

«Δεν συμφωνώ με την άποψη του Πάπα και ρωτώ γιατί ο Πάπας δεν ζήτησε την προστασία των μουσουλμάνων όταν αυτοί σκοτώνονταν στο Ιράκ;», τόνισε ο ιμάμης που είναι επικεφαλής του ανώτατου εκπαιδευτικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, το οποίο εδρεύει στο Κάιρο.

«Απέναντι στις θρησκευτικές διακρίσεις, την κακοποίηση την αδιαλλαξία που πλήττουν σήμερα κυρίως τους χριστιανούς (…). Τα λόγια δεν αρκούν, χρειάζεται συγκεκριμένη και σταθερή δέσμευση των ηγεσιών των χωρών», είχε δηλώσει ο Ποντίφικας χθες Σάββατο στη Ρώμη.

Παρέμβαση της Ε.Ε. ζητά η Ρώμη

Η Ιταλία ζήτησε το θέμα των βιαιοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών ανά τον κόσμο να περιληφθεί στα θέματα του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 31 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα τελευταία περιστατικά βίας επιβεβαίωσαν με τραγικό τρόπο ότι το φαινόμενο της θρησκευτικής αδιαλλαξίας, κυρίως σε βάρος των χριστιανών οξύνεται λαμβάνοντας πολύ σοβαρές και ανησυχητικές διαστάσεις και απολύτως απαράδεκτες», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα καταδίκασε την επίθεση έξω από την κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, χαρακτηρίζοντάς την «φρικτή εγκληματική ενέργεια», σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του.