Στη σύλληψη δύο στελεχών της γερμανικής πολυεθνικής Siemens προχώρησε η εισαγγελία του Μονάχου ενώ εξέδωσε ακόμα ένα ένταλμα σύλληψης διευθυντικού στελέχους του γερμανικού κολοσσού, για ανάμιξή τους σε νέο σκάνδαλο δωροδοκιών, αυτή τη φορά στο Κουβέιτ.

Ads

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου επιβεβαίωσαν μερικώς τις πληροφορίες: «Υπάρχει σε εξέλιξη μία προκαταρκτική έρευνα, έχουν εκδοθεί εντάλματα και έχουν γίνει συλλήψεις», δήλωσε η Εισαγγελέας Εφετών Barbara Stockinger.

Εκπρόσωπος της Siemens δήλωσε από την πλευρά της πολυεθνικής πως «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Το 2010, το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων του αραβικού εμιράτου του Κουβέιτ ανέθεσε παραγγελίες για κατασκευή νέων υποσταθμών ηλεκτροδότησης, και την επέκταση υπαρχόντων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχές του 2011 διευθυντικά στελέχη της Siemens, συμφώνησαν με ανώτατα στελέχη του υπουργείου να τους καταβάλλουν δωροδοκίες, προκειμένου να ανατεθούν στην εταιρία περαιτέρω παραγγελίες. Αυτό διέρρευσε εκ των έσω και τα διευθυντικά στελέχη απολύθηκαν αμέσως.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η Siemens είχε προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις γερμανικές και αμερικανικές δικαστικές αρχές, καταβάλλοντας συνολικά πρόστιμα ενός δισεκατομμύριου ευρώ. Τότε ο επικεφαλής επιθεωρητής της Siemens Gerhard Cromme είχε πει: «Η Siemens κλείνει ένα οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία της».