«Πολλά» άτομα συνελήφθησαν σήμερα στη Λευκορωσία μετά την χθεσινή επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους εκατό στο μετρό του Μινσκ, όπως ανακοίνωσε ο Αντρέι Σβεντ της γενικής εισαγγελίας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της KGB Βάντιμ Ζάιτσεφ, ο δράστης πρόκειται μάλλον για έναν νεαρό περίπου 27 ετών, ύψους 1.80.

Ads

«Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών την επίθεση στο Μινσκ», δήλωσε ο Σβεντ, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA. Ο Σβεντ δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των συλλήψεων. Το στέλεχος της εισαγγελίας πρόσθεσε ότι συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά και θα δοθούν στην δημοσιότητα κάποια εξ αυτών αργότερα. «Δεν μιλάμε για επίθεση αυτοκτονίας. Το πιο πιθανό είναι ότι ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο» υποστήριξε.

Εν τω μεταξύ, στους 12 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με νέο απολογισμό. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100. Η χθεσινή έκρηξη αποδίδεται σε εκρηκτικό μηχανισμό 5 ως 7 κιλών ΤΝΤ που είχε τοποθετηθεί σε αποβάθρα σταθμού στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Λευκορωσίας. Όπως έγινε γνωστό ο μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε παγκάκι στην αποβάθρα απέναντι από το δεύτερο βαγόνι του συρμού στον σταθμό Οκτιάμπρσκαγια, περίπου εκατό μέτρα από την προεδρία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, χαρακτήρισε την επίθεση απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας και τη συνέδεσε με εκείνη που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη σε υπαίθρια συναυλία, την οποία παρακολουθούσε και ο ίδιος ο πρόεδρος τραυματίζοντας 50 ανθρώπους. Οι δράστες της επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ. «Αυτοί είναι ίσως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας» σχολίασε ο Λουκασένκο. «Πρέπει να μάθουμε ποιος βγήκε κερδισμένος υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό» πρόσθεσε.

Ads

Χθες ο πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η επίθεση μπορεί να οργανώθηκε από το εξωτερικό. «Δεν αποκλείω ότι αυτό το ‘δώρο’ έρχεται από το εξωτερικό αλλά πρέπει επίσης να κοιτάξουμε και στο εσωτερικό» ανέφερε.