Πυρά κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώτου ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια τη λαϊκή ανέχεια. «Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Ads
Οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα αναζωπύρωσαν μια έντονη διαμάχη σχετικά με το αν οι νομοθέτες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους από τις μειώσεις των δαπανών στα κίνητρα, μια συζήτηση που έχει στρέψει πολλά μέλη της ζώνης του ευρώ κατά της Γερμανίας.
«Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόσο για αυτό», απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστούν, ως απάντηση στις προτροπές της Κομισιόν για χαλάρωση της λιτότητας.
«Κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης, λέω ξανά και ξανά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι δεν εννοεί ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα του χρέους.
Επισήμανε παράλληλα ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να μειωθούν τα ελλείμματα, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται ευελιξία για να αντιδράσουν στις οικονομικές εξελίξεις.
Και ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ ξεκαθάρισε χθες πως η Γερμανία θα επιμείνει στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει και αυτά να συνεχίσουν την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σε σύνοδο του τραπεζικού τομέα ότι «η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα».
Στο μεταξύ, σφοδρά επικριτική στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους και κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται σε έγγραφό της που διέρρευσε, επικαλούμενη ως παράδειγμα την ελληνική περίπτωση.
H EΚΤ, υποστηρίζεται, ανέλαβε μεγάλο ρίσκο ιδιαίτερα με τον ELA καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Η ελληνική περίπτωση δείχνει επίσης ότι η «ρευστότητα ήταν διαθέσιμη παρά την μη τήρηση των δεσμεύσεων», συμπεραίνοντας πως η εκπλήρωση των εκάστοτε προϋποθέσεων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >