Ένταση επικράτησε και σήμερα στο Πορτ-ο-Πρινς, όταν εκατοντάδες νεαροί Αϊτινοί συγκρούστηκαν με στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για τον τρόπο αντίδρασης των αρχών απέναντι στην επιδημία χολέρας.

Ads

Οι νεαροί επιτέθηκαν σε περίπου 10 στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah) που βρίσκονταν στο πίσω μέρος ενός κλειστού φορτηγού. Ένας από τους στρατιώτες έπεσε από το φορτηγό, αλλά κατάφερε να ξανανέβει.

Οι διαδηλωτές είχαν μαζευτεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο και φώναζαν συνθήματα στα κρεολικά όπως «Την χολέρα μας τη μετέδωσε η Minustah» ή «Minustah γυρίστε σπίτι σας».

Χθες, ένας άνδρας σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των κυανόκρανων και διαδηλωτών.

Ads

Εξάλλου, ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναλάβει τη διαχείριση 35 κέντρων ιατρικής περίθαλψης στην Αϊτή.

Σύμφωνα με τον δόκτορα Σίρο Ουγκάρτε του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, παρακλάδι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία μπορεί να επηρεάσει 200.000 ανθρώπους στη χώρα και να προκαλέσει το θάνατο 10.000 τους επόμενους 6 με 12 μήνες, αν δεν βελτιωθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικούς οργανισμούς υγείας, η επιδημία της χολέρας στην Αϊτή συνδέεται με μία 49χρονη παγκόσμια πανδημία και πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από ένα μολυσμένο άτομο.

Η επιδημία θα μπορούσε εύκολα να χειροτερεύσει παρά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο, ανέφεραν σήμερα τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας.

Γενετικά τεστ έδειξαν ότι το βακτήριο Vibrio cholerae από αρκετά δείγματα είναι σχεδόν όμοια το ένα με το άλλο, κάτι που υποστηρίζει την θεωρία της μιας πηγής, πρόσθεσαν οι δύο οργανισμοί.