«Ταραχές στους δρόμους» βλέπει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνζι Γκράαμ, εάν διωχθεί ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

«Εάν επιχειρήσουν να προσαγάγουν σε δίκη τον πρόεδρο Τραμπ, κυριολεκτικά θα έχουμε ταραχές στους δρόμους», είπε ο γερουσιαστής που εκπροσωπεί τη Νότια Καρολίνα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ανησυχώ για τη χώρα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν πως εισαγγελικοί λειτουργεί, προσκείμενοι στους Δημοκρατικούς, επιχειρούν την πολιτική εξόντωση του Τραμπ, παρά το γεγονός πως στην οικία του Τραμπ βρέθηκαν κούτες με διαβαθμισμένα έγγραφα, ακόμη και απόρρητα.

«Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου, πιστεύουμε πως σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, το ζήτημα δεν είναι ο νόμος. Το ζήτημα είναι να τον τσακίσουν [πολιτικά]», επέμεινε.

Ads

Παράλληλα, περαιτέρω ανησυχία προκαλεί μελέτη του YouGov και του Economist, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τα δύο πέμπτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός στη χώρα τα επόμενα δέκα χρόνια. Τα ποσοστά αυτά, μάλιστα, αυξάνονται σημαντικά ανάμεσα στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «σκληροί Ρεπουμπλικάνοι».

Στη δημοσκόπηση το 65% των ερωτηθέντων λέει ότι η πολιτική βία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021 και το 62% πιστεύουν ότι η πολιτική βία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Στην επίμαχη ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στα επόμενα 10 χρόνια, το 42% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους το ποσοστό ανεβαίνει στο 54%.