Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκαλύπτει τα σχέδια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ένωση. Σε αντίθεση με όσους ζητούν πολιτική στροφή και επανεκκίνηση της ΕΕ, ο Σόιμπλε προτείνει περισσότερη πειθαρχία και πιστή τήρηση των κανόνων, δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στους τεχνοκρατικούς μηχανισμούς και περιορίζοντας τις πολιτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», η θέση του Σόιμπλε είναι πως θα πρέπει να επιδιωχθεί η πιστή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ο περιορισμός του ρόλου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.
Για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας προτείνει το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος. Ακόμη προτείνει κίνητρα για να προχωρούν τα κράτη μέλη σε «μεταρρυθμίσεις» συνδέοντας τις λεγόμενες «συστάσεις για τις επιμέρους χώρες» με τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Το σχέδιο Σόιμπλε προτείνει ακόμη περιορισμό του ρόλου της Κομισιόν, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή σήμερα ενεργεί πολιτικά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού των καθηκόντων της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από εκείνα της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών, την οποία θα αναλάβει μια ανεξάρτητη αρχή.
Τέλος ο Σόιμπλε ζητάει περιορισμό του ρόλου και της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία θα πρέπει να αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σχεδιάζει έναν ισχυρότερο ρόλο. Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με παροχή βοήθειας από τον ESΜ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει όμως ακόμα να αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για μια περαιτέρω ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να επικρατήσει νηνεμία. Αυτόν τον καιρό ακούγονται φωνές από την Ιταλία και τη Γαλλία για ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, κάτι το οποίο η Γερμανία το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, όπως γράφει η Handelsblatt.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >