Σε sweat shop δυτικού τύπου έχουν μετατραπεί αμερικανικές αλυσίδες καταστημάτων με προϊόντα αξίας ενός δολαρίου (όπως οι Family Dollar, Dollar General και Dollar Tree). Δίνουν τον τίτλο του «διευθυντή» σε υπαλλήλους ώστε να μην τους πληρώνουν υπερωρίες, ενώ πλουτίζουν από την πώληση φθηνών προϊόντων από εργοστάσια με άθλιες συνθήκες εργασίας σε Κίνα και Μεξικό.

Ads

Ο Μεξικανός Αβελ Λόπεζ εργαζόταν σε κατάστημα της αλυσίδας Family Dollar στο Ελ Πάσο, όπου επί 60-80 ώρες την εβδομάδα ξεφόρτωνε εμπορεύματα, καθάριζε, έκανε απογραφή και ενίοτε αντιμετώπιζε ένοπλους ληστές. Αυτός, όπως πολλοί άλλοι υπάλληλοι της αλυσίδας που κατέληγαν να κάνουν «χαμαλοδουλειές» με χαμηλούς μισθούς, είχε τον τίτλο του «διευθυντή», σύμφωνα με καταγγελίες στην ιστοσελίδα CorpWatch.

Τη μέθοδο αυτή έχει υιοθετήσει η Family Dollar για να αποφεύγει να πληρώνει υπερωρίες σε απλούς υπαλλήλους, τους οποίους ονομάζει διευθυντές για να μην υπάγονται στις ρυθμίσεις των Κανονισμών περί Δίκαιης Εργασίας του 1938. Η Family Dollar είναι μία από πολλές αμερικανικές εταιρίες που πουλούν φτηνά προϊόντα, συχνά κατασκευασμένα σε εργοστάσια με πενιχρούς μισθούς και απεχθείς συνθήκες εργασίας σε Κίνα και Μεξικό, πλουτίζοντας εις βάρος κακοπληρωμένων υπαλλήλων.

Ο Λόπεζ απολύθηκε τον περασμένο Απρίλιο και από τότε έχει οργανώσει πολλές διαμαρτυρίες για το θέμα των χαμηλόμισθων «διευθυντών». Το 2006 περισσότεροι από 1.400 υπάλληλοι της Family Dollar κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της για το ζήτημα των υπερωριών, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 35,6 εκατ. δολαρίων. Κέρδισαν τη δίκη, όμως η εταιρία άσκησε έφεση.

Ads

Παράλληλα η Family Dollar συνεχίζει να αναπτύσσεται διαθέτοντας πάνω από 6.700 καταστήματα, 45.000 υπαλλήλους και 7,9 δις δολάρια κέρδη για το 2010. Από τη δεκαετία του ’50 που εμφανίστηκαν, οι αλυσίδες καταστημάτων του ενός δολαρίου παρουσιάζουν διαρκή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα επί οικονομικής κρίσης αποτελούν λύση για πολλούς πολίτες. Οι Family Dollar, Dollar General, και Dollar Tree είναι οι μεγαλύτερες από αυτές.

Πρόσφατα ιδρύθηκε στις ΗΠΑ η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Λιανικό Εμπόριο (RWRC). Η επιτροπή αυτή υποστηρίζει εργαζόμενους όπως ο Άβελ Λόπεζ και επιχειρεί να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση των υπαλλήλων που χρίζονται «διευθυντές» ή εκφοβίζονται και πέφτουν θύματα εκμεττάλευσης από τους εργοδότες.

Στην πόλη του Ελ Πάσο, όπως και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, η εργασία στο λιανικό εμπόριο είναι μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες δουλειές. Στον κατασκευαστικό τομέα χάθηκαν πρόσφατα περίπου 40.000 θέσεις εργασίας. Επομένως οι υπάλληλοι σε καταστήματα όπως το Family Dollar ανέχονται την εκμετάλλευση των εργοδοτών φοβούμενοι την ανεργία. Αυτό προσπαθεί να πολεμήσει η RWRC, με την υποστήριξη και άλλων κοινωνικών κινημάτων.