Ιδέα του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung η οποία σε δημοσίευμά της καταγράφει πλεονεκτήματα της μετεξέλιξης του ESM.

Ads

 
«Η συγκρότηση της Τρόικας ήταν μια ανάγκη όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Η αποστολή της ήταν να ελέγξει τα ελληνικά δημοσιονομικά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και να διαπραγματευτεί με την Αθήνα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση προκειμένου να αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης εάν θα χορηγήσουν στην Ελλάδα χρηματοδοτική βοήθεια ή όχι» σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Η αρθρογράφος Κέρστιν Γκάμελιν υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς στα όργανα του μόνιμου μηχανισμού υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Αυτό συνιστά την καλύτερη προϋπόθεση για να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων της Τρόικας στον ESM» τονίζει υπενθυμίζοντας ότι η ιδέα αυτή ανήκει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που το 2010 είχε καταθέσει σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο ξεχάστηκε στη νευρικότητα που επικράτησε τότε στο πλαίσιο της διαχείρισης της ευρωκρίσης».
 
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο παραπέμπει στις ευρωεκλογές και στην νέα κατανομή αρμοδιοτήτων και αξιωμάτων εντός της ΕΕ. Υποδεικνύεται μάλιστα έμμεσα η Κριστίν Λαγκάρντ ως γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, σε περίπτωση που αυτό συγκροτηθεί.