«Η κρίση κατέστρεψε 30 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στον κόσμο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζητώντας, παράλληλα, να γίνει η απασχόληση «η προτεραιότητα της νέας παγκοσμιοποίησης», κατά την έναρξη ενός διεθνούς φόρουμ στο Μαρόκο.

Ads

«Ο κόσμος έχασε 30 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Αγκαντίρ στο νότιο Μαρόκο.

«Μέσα στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποίησης, η πρώτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση, η δεύτερη προτεραιότητα είναι η απασχόληση και η τρίτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1.500 διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φόρουμ αυτό, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ο σεΐχης Άχμεντ Μοχάμεντ Άλι.

Ads

Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει μέχρι και 5.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας από το επόμενο έτος μέσω ενός προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης και εθελούσιας εξόδου που στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι το πρώτο τέτοιου είδους στον τομέα, είναι ανοιχτό στις διοικητικές βαθμίδες και στο προσωπικό υποστήριξης και θα στοιχίσει στο κράτος 400 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαίρη Χάρνεϊ. Το σχέδιο θα αφορά υπαλλήλους ηλικίας άνω των 50 ετών.

Από το Μαρόκο, ο Ντ. Στρος Καν κάλεσε, επίσης, την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της διεθνούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι ηγέτες της G20 πρόκειται να συναντηθούν στη Νότια Κορέα στις 11 και 12 Νοεμβρίου για μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και στη μείωση του κινδύνου ενός πολέμου των νομισμάτων.