Ξανά στους δρόμους της Μπανγκόκ βγήκε ο στρατός της Ταϊλάνδης, ο οποίος οπλισμένος με τουφέκια έχει αποκλείσει το οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας, μία μόλις μέρα μετά τις προειδοποιήσεις ότι όσοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τολμήσουν να οργανώσουν κινητοποιήσεις στο σημείο, θα τιμωρηθούν.

Ads

Η κυβέρνηση έχει διατάξει τον αποκλεισμό του Silom Road, του οικονομικού κόμβου της Ταϊλάνδης όπου στεγάζονται τα κεντρικά των τραπεζών της χώρας αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις διατηρούν γραφεία, απαγορεύοντας ρητά στα “κόκκινα πουκάμισα” – όπως είναι γνωστοί οι διαδηλωτές της Ταϊλάνδης- να διαμαρτυρηθούν στο σημείο. Ο στρατός μάλιστα έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις του στην προστασία της Τράπεζας της Μπανγκόκ , η οποία είναι και ο βασικός στόχος των διαδηλωτών, περιφράσσοντας την μάλιστα με συρματόπλεγμα.

Τα “κόκκινα πουκάμισα” υποστηρίζουν ότι η τράπεζα έχει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση, την οποία σθεναρά καλούν αν παραιτηθεί, και έχουν κατά καιρούς πραγματοποιήσει μικρής κλίμακας διαδηλώσεις έξω από αυτή.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν νέες μεγάλες διαδηλώσεις για αύριο, οι οποίες αναμένεται να κατευθυνθούν προς το εμπορικό κέντρο της χώρας μετά τον αποκλεισμό του οικονομικού κέντρου από τον στρατό, παρά τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις για το ότι δεν θα τους επιτραπεί να κινηθούν μέσα στην πόλη.

Ads

Όπως δήλωσε άλλωστε ο εκπρόσωπος του στρατού της Ταϊλάνδης: “Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν διαδηλωτή να χτυπήσει πολίτες ή άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας”.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, την ίδια στιγμή που περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν στις αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στις 10 Απριλίου, οι οποίες ήταν και οι πρώτες αιματηρές συγκρούσεις στους 6 μήνες κινητοποιήσεων των “κόκκινων πουκάμισων”. Τα “κόκκινα πουκάμισα” ζητούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την υπάρχουσα κυβέρνηση για διαφθορά και για οικονομική κακοδιαχείριση.