Εγκληματίες στρατολογούν οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι για να καταστείλουν την εξέγερση, σύμφωνα με καταγγελίες των αντικαθεστωτικών. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε στο Reuters ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι στρατολογούν εγκληματίες, αποστολή των οποίων είναι να συλλαμβάνουν όποιον θεωρούν ότι είναι αντικαθεστωτικός και να τρομοκρατούν τους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ο Λίβυος ηγέτης εξοπλίζει εγκληματίες στην πόλη Ζλιτάν.

Ads

«Γέμισαν (τη Ζλιτάν) με εμπόρους ναρκωτικών και εγκληματίες» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων επισημαίνοντας ότι «τους έδωσαν αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της Ζλιτάν. Εκτός από τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό, υπάρχουν αναφορές και για βιασμούς».

Το πιο πρόσφατο περιστατικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών, αφορούσε ένα 12χρονο αγόρι το οποίο χτυπήθηκε και βιάστηκε από παραστρατιωτικούς. Στη συνέχεια, οι δράστες το εγκατέλειψαν αβοήθητο στο δρόμο. Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, ωστόσο, είναι αρκετοί οι κάτοικοι που και σε άλλες πόλεις της Λιβύης έχουν καταγγείλει τη στρατολόγηση εγκληματιών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων τονίζει ότι ο Λίβυος ηγέτης προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η εξέγερση να εξαπλωθεί στις πόλεις Ζλιτάν, Χομς και Γκαραμπούλι και γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό γύρω από αυτές. Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, βετεράνοι των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, βρίσκονται στη Μισράτα στη δυτική Λιβύη και συμβουλεύουν τους Λίβυους εξεγερμένους, ενώ προσφέρουν και πληροφορίες στο ΝΑΤΟ.

Ads

Η εφημερίδα, επικαλούμενη βρετανικές στρατιωτικές πηγές, υποστηρίζει ότι πρώην μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) προσφέρουν στη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας πληροφορίες για την τοποθεσία και τις κινήσεις των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρώην στρατιωτικοί βρίσκονται με τη συγκατάθεση χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Πάντως από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι αυτοί οι πρώην στρατιωτικοί πληρώνονται από τη βρετανική κυβέρνηση και επέμεινε ότι δεν διαθέτει μάχιμα στρατεύματα στο έδαφος της Λιβύης. Το δε δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι εν λόγω σύμβουλοι ίσως πληρώνονται από τις αραβικές χώρες και κυρίως από το Κατάρ.

Επεκτείνεται κατά 90 ημέρες η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση

Κατά 3 μήνες επεκτείνεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Αυτή η απόφαση στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο καθεστώς Καντάφι πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας προκειμένου να προστατεύσουμε τον λαό της Λιβύης», τόνισε.