Χιλιάδες Σύροι διαδηλώνουν σήμερα με αίτημα μια «άμεση στρατιωτική επέμβαση», κυρίως των αραβικών και των μουσουλμανικών χωρών για να δοθεί τέλος στην αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών από το συριακό καθεστώς, όπως αναφέρουν ακτιβιστές. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν την άφιξη αποστολή ειδικών του ΟΗΕ στη Δαμασκό, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση ανάπτυξης διεθνών επιθεωρητών στη χώρα. Η ίδια η Δαμασκός, πάλι, δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τον Κόφι Ανάν.
 

Ads

«Ο λαός θέλει μια στρατιωτική επέμβαση, την πτώση του καθεστώτος και τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», φώναζαν οι διαδηλωτές σε πολλές συνοικίες του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Χάλαμπι, εκπρόσωπο των επιτροπών ακτιβιστών που βρίσκονταν εκεί.
 
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διώξουν τους διαδηλωτές από τους δρόμους σε τουλάχιστον τρία προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέφεραν επίσης επεισόδια βίας και σε άλλες πόλεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στο νότιο προάστιο της Δαμασκού Κάνταμ και στο δυτικό προάστιο Νταράγια. Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και λιποτακτών του στρατού στο προάστιο Γούτα, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.
 
Σύμφωνα με κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων στην Τουρκία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Χάσακα στη βορειοανατολική Συρία.
 
Την ώρα που άλλες διαδηλώσεις διεξάγονταν στη Χομς, στην κεντρική Συρία και στη Ντεράα, στη νότια, με αίτημα την πτώση του Άσαντ, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες από διαδήλωση υπέρ του Σύρου προέδρου στη Δαμασκό.

image
 
Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει σήμερα την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, όπως κάθε Παρασκευή, σε όλη τη χώρα, αυτήν τη φορά όμως υπό το σύνθημα «Άμεση Στρατιωτική Επέμβαση των Αράβων και των Μουσουλμάνων». Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης τη δημιουργία «μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού» όπως και μιας «ζώνης προστασίας» στο έδαφος προκειμένου να ανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
 
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν ανακοίνωσε σήμερα πως αποστέλλει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αντιπροσωπεία του στη Δαμασκό προκειμένου να εξετάσει μαζί με τις αρχές της Δαμασκού την πρόταση της ανάπτυξης διεθνών επιθεωρητών στη χώρα. «Δύναμαι να σας επιβεβαιώσω πως μία από τις υποδείξεις στις προτάσεις μας είναι ένας μηχανισμός επιθεωρητών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ανάν, Άχμαντ Φάουζι από τη Γενεύη, σχολιάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που αναμεταδόθηκε κι από το κρατικό πρακτορείο SANA.
 
«Αποστέλλει μία ομάδα-μία τεχνική αποστολή-στη Δαμασκό, στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού, και πως θα εφαρμοσθούν τα υπόλοιπα στοιχεία των προτάσεων», διευκρίνισε ο Φάουζι.

image
 
Στην ανακοίνωση του επιστολή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ και στον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού επισημαίνεται πως η Συρία διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί με τον Κόφι Άναν. Ωστόσο οι συριακές αρχές επανέλαβαν παράλληλα ότι είναι αποφασισμένες να πολεμήσουν τους «τρομοκράτες», στους οποίους επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία στη χώρα.

Ads

Ανάν προς ΣΑ: Ξεπεράστε το αδιέξοδο με τη Συρία

Το απόγευμα της Παρασκευή, ο Κ. Ανάν, απευθυνόμενος σε μια – κεκλεισμένων των θυρών – σύνοδο του 15εθνούς Συμβουλίου μέσω βιντεοδιάσκεψης, ζήτησε από το ΣΑ να ξεπεράσει το αδιέξοδο του και να δείξει ενότητα υποστηρίζοντας τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της βίας, που έφερε τη Συρία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Όπως δήλωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο Ανάν δήλωσε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά τους σε υποστήριξη των προσπαθειών του να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες του να μεταβάλει τη δυναμική της σύγκρουσης.
 
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο δύο φορές σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου τις προσπάθειές του να συντρίψει τις διαδηλώσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση του ΣΑ, ο Κόφι Ανάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση στη χώρα απαιτεί «πολύ, πολύ προσεκτικούς» χειρισμούς, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.