«Το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας πλέον σαφές ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη είναι πάνω στο τραπέζι. Προειδοποιητικό μήνυμα απέστειλε και ο γγ του ΝΑΤΟ προς τον Καντάφι, ενώ «η Βρετανία μαζί με άλλα κράτη» μελετά την εναέρια απαγόρευση κυκλοφορίας πάνω από τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, οι σφοδρές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται. Ο Μουαμάρ Καντάφι με συνεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις επιχειρεί την ανακατάληψη σημαντικών πόλεων, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί αμύνονται δυναμικά με τη χρήση αντιαεροπορικών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, του ανώτατου οργάνου των αντικαθεστωτικών, ζητά διεθνή αναγνώριση της απελευθερωμένης Λιβύης.

Ads

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη». Ο πρόεδρος Ομπάμα, που έκανε τη δήλωση στο τέλος των συνομιλιών του στο Λευκό Οίκο με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, τόνισε επίσης ότι, «Αυστραλία και ΗΠΑ συμφωνούν, ότι η βία της λιβυκής κυβέρνησης, κατά του λαού της, είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα, από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει αποκλείσει τη χρήση των χερσαίων δυνάμεων, για να αντιμετωπιστεί η αιματοχυσία στη Λιβύη, όμως η εν λόγω επιλογή δεν είναι ψηλά, στον κατάλογο με τις επιλογές». Σημειώνεται ότι ο πρεσβευτής, Ιβο Νταάλντερ ανακοίνωσε ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησαν να εποπτεύουν τη Λιβύη σε μία 24ωρη βάση. «Λάβαμε την απόφαση να εντείνουμε την εποπτεία από τα ‘AWACS’ (πάνω από τη Λιβύη) και να την καταστήσουμε 24ωρη, επτά ημέρες στις επτά. Ασφαλώς, θα έχουμε σύντομα μία καλύτερη εικόνα, τί συμβαίνει σε αυτό το μέρος του πλανήτη», ανακοίνωσε ο Ιβο Νταάλντερ.

Την ίδια στιγμή, προειδοποίηση προς το καθεστώς της Λιβύης έστειλε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λιβύη μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αν συνεχιστούν η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να μείνουν απαθείς, τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει χωρίς την εντολή του ΟΗΕ ακόμα και αν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της συμμαχίας έχουν λάβει οδηγίες να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο».

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουΐλιαμ Χέϊγκ, ανακοίνωσε ότι «η Βρετανία μαζί με άλλα κράτη εργάζεται στη βάση του ενδεχόμενου πάνω σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, που να επιβάλλει την απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από τη Λιβύη». «Έχουμε αξιόπιστες εκθέσεις», τόνισε ο αξιωματούχος μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ότι «η λιβυκή κυβέρνηση χρησιμοποίησε πολεμικά ελικόπτερα κατά των αμάχων, στην προσπάθειά της να μην ανατραπεί από την εξέγερση».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν, σήμερα, από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, «να αναλάβει δράση» και να «προστατεύσει» τον λιβυκό λαό. «Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να ανταποκριθεί στις ιστορικές του ευθύνες, να προστατεύσει τον αγαπημένο λιβυκό λαό», τονίστηκε στη δήλωση που έγινε από τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχάγιαν, που στο Αμπου Ντάμπι συνομιλεί με τους ομολόγους του στο πλαίσιο του αραβόφωνου Συμβουλίου του Κόλπου.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο των αντικαθεστωτικών, ζητά διεθνή αναγνώριση της απελευθερωμένης Λιβύης, επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για διάλογος με το καθεστώς όσο ο Καντάφι παραμένει στην εξουσία» και καλεί τη Δύση να σταματήσει τον Καντάφι με «αεροπορικές επιδρομές» σε στρατηγικούς χώρους. Το Εθνικό Συμβούλιο φαίνεται πως σταδιακά αποκτά μία έμμεση αναγνωρισιμότητα από τη διεθνή κοινότητα, καθώς μετά τη Βρετανία και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εξεγερμένους μέσω του Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα των συγκρούσεων στη Λιβύη και ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, απαίτησε μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του από το καθεστώς της Τρίπολης να βάλει τέλος στις επιθέσεις εναντίον πολιτών στη Λιβύη.

Ωστόσο, ο Καντάφι φαίνεται πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει και επανέρχεται με νέες δηλώσεις κατηγορώντας τη Δύση και την Αλ Κάιντα για ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη. Ο άλλοτε πανίσχυρος Καντάφι, σε συνέντευξή του σε Γαλλική εφημερίδα, υποστήριξε ότι έχει εμπλακεί σε μία μάχη κατά της τρομοκρατίας και δηλώνει ανήσυχος για την έλλειψη συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα. Προειδοποιεί, δε, ότι ο ιερός πόλεμος των φανατικών ισλαμιστών θα επεκταθεί στη Μεσόγειο. Ακόμη, μιλώντας στο France 24, κατηγορεί τη Γαλλία για «εμπλοκή» στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και κάνει λόγο για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που δημιουργεί μία στρεβλή εικόνα για τα γεγονότα στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες.

Συμπληρώνοντας τον πατέρα του, ο Σαάντι Καντάφι, μιλώντας στο Al Arabiya, υποστήριξε ότι «η Λιβύη θα περιέλθει σε εμφύλιο πόλεμο, εάν παραιτηθεί ο πατέρας του, κίνηση που, όμως, ζητείται από τους εξεγερμένους, που ελέγχουν πλέον τμήματα στη λιβυκή επικράτεια». «Η Λιβύη μπορεί να γίνει μία νέα Σομαλία, όπου οι φυλές θα πολεμούν η μία την άλλη», τόνισε. Από την πλευρά του, Ο λίβυος υπουργός των Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, κατηγόρησε «το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι συνωμοτούν, ώστε να διαιρεθεί η Λιβύη». «Είναι σαφές, η Γαλλία, η Βρετανία κι οι ΗΠΑ επικοινωνούν πλέον με όσους λιποτάκτησαν και πέρασαν στην αντιπολίτευση, στην ανατολική Λιβύη. Άρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνωμοσία, ώστε να διαιρεθεί η Λιβύη», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνουν στη Λιβύη ομάδες διερεύνησης, κάτι που θα κάνει και η Αφρικανική Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο Μουαμάρ Καντάφι. «Τους είπα (αφρικανικές χώρες) ότι δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η κατάσταση είναι υπερβολική, ότι υπάρχει πρόβλημα, όλα είναι ομαλά», τόνισε ο Καντάφι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις τρεις εβδομάδες των συγκρούσεων στη Λιβύη.

Oι συγκρούσεις στη Λιβύη συνεχίζονται με τις δυνάμεις του Καντάφι να επιχειρούν να ανακαταλάβουν περιοχές, επιτιθέμενες από το έδαφος αλλά και από τον αέρα. Οι αντικαθεστωτικοί αμυνόμενοι αποκρούουν τις επιθέσεις θρηνώντας όμως αρκετά θύματα.

Οι σφοδρότερες μάχες δόθηκαν την Κυριακή για τον έλεγχο της πόλης Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης όπου καθεστωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης με άρματα μάχης και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως με αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, να βρουν τον θάνατο. «Η πλειοψηφία είναι άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα αγόρι δυόμισι ετών. Δεν ξέρω τι όπλο χρησιμοποιήθηκε, αλλά δεν ήταν πυροβόλο», τόνισε ιατρική πηγή. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Μπιν Τζαουάντ, 160 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Σύρτης. Οι πληροφορίες από εκεί κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Το λιμάνι Ρας Λανούφ και το Τομπρούκ στα ανατολικά της Λιβύης, παραμένουν πάντως υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Στο σημαντικής στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ, οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπολύουν συνεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις. Οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, αμύνονται με αντιαεροπορικά όπλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις προήλασαν ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπεν Ζαουάντ, και κατευθύνονται στο Ρας Λάνουφ. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάτοικοι του Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη φοβούμενοι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Ανταποκρίσεις δημοσιογράφων κάνουν λόγο για δεκάδες οχήματα που εγκαταλείπουν την πόλη με κατεύθυνση την Μπρέγκα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους από την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκιο ΟΗΕ και Ε.Ε. στη φλεγόμενη Λιβύη