Στους 24 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Μπαγκόγκ, ενώ 187 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί το τελευταίο 48ωρο. Στο σύνολό τους, από την έναρξη της τρέχουσας φάσης των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 54 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα να υποχωρήσει απέναντι στους διαδηλωτές, παρά τον βαρύ απολογισμό των.

Ads

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να επιτρέψουμε σε όσους παραβιάζουν το νόμο και εξοπλίζουν μαχητές να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Αμπχιζίτ Βετζαζίβα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Τόνισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του ενώ οι αρχές έχουν κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό, και έχουν σταματήσει τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα των διαδηλωτών. «Αυτά τα μέτρα είναι τα πλέον κατάλληλα και θα διατηρηθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα», δήλωσε.

Το πρωί του Σαββάτου, ακούγονταν πυρά σε συνοικίες της Μπανγκόκ όπου έχουν οχυρωθεί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και σύννεφα καπνού υψώνονταν πάνω από την πόλη. Ηγετικό στέλεχος των «κόκκινων πουκάμισων» δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου βρίσκονται. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται -λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας του στρατού- τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα. «Αλλά έχουμε αρκετά για να συνεχίσουμε επί μέρες και είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να βασιζόμαστε στους αδελφούς και στις αδελφές μας να μας φέρουν κι άλλες προμήθειες, λίγες κάθε φορά» πρόσθεσε.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης έχει αποκλείσει τους διαδηλωτές, έχει στήσει δεκάδες σημεία ελέγχου κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να τους απομακρύνει βίαια από τις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας του βουδιστικού βασιλείου, όπου έχουν στρατοπεδεύσει. Κατά κυβερνητικά στελέχη, έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να «αμυνθεί».

Ads

Χθες, Παρασκευή, στρατιώτες άνοιξαν επανειλημμένα πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις ξένοι: ένας Πολωνός, ένας Βιρμανός κι ένας Καναδός εικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου France 24· δεν είναι γνωστά στοιχεία για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Τραυματίστηκαν ακόμα ένας φωτογράφος της ταϊλανδέζικης εφημερίδας Matichon κι ένας εικονολήπτης του ταϊλανδέζικου καλωδιακού δικτύου Voice-TV.

Τα νέα επεισόδια σημειώθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Βετζατζίβα να αναιρέσει την υπόσχεσή της ότι θα διεξάγονταν πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο, λόγω της άρνησης των διαδηλωτών να αποχωρήσουν από τις συνοικίες της Μπανγκόκ όπου έχουν στήσει καταυλισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κρίση στην Ταϊλάνδη, καλώντας όλα τα μέρη να ηρεμήσουν καθώς η Μπανγκόκ βουλιάζει στη βία. Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των βιαιοτήτων στην Ταϊλάνδη. Οι ΗΠΑ μάλιστα εκδίδουν οδηγία για την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.