Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγαίνουν σήμερα στους δρόμους της Συρίας, για την «Παρασκευή των Παιδιών της Ελευθερίας», όπως την αποκαλούν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές, για να τιμήσουν τη μνήμη των τουλάχιστον 30 ανήλικων παιδιών που βρήκαν το θάνατο από την άγρια κρατική καταστολή των ειρηνικών δαιδηλώσεων των τελευταίων 10 εβδομάδων.

Ads

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα κατά της κυβέρνησης στην πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία, και οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Χάμα από τότε που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης», στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στο Λονδίνο.

Από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας συνολικά 34 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Χάμα, σημείωσε ακόμη το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα, η οργάνωση έκανε λόγο για 27 νεκρούς στη Χάμα.

Πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών χρησιμοποιούν οι συριακές δυνάμεις και στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με κατοίκους, την ώρα που συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας παρά την εκστρατεία καταστολής τους από τον στρατό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 νεκρούς στην πόλη και άλλους δύο στην πόλη Ραστάν, στη δυτική επαρχία Χομς, ανεβάζοντας συνολικά των αριθμό των θυμάτων στη Συρία σήμερα στους 44.

Ads

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, σε ορισμένα προάστια της Δαμασκού, στην κεντρική πόλη Χομς και στην προαναφερθείσα Χάμα, στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπαντάνι, δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, και στη νότια Κοιλάδα Χαουράν, όπου διάφορες πόλεις και χωριά έχουν περικυκλωθεί από άρματα μάχης.

Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά (Unicef) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από κυβερνητικά πυρά στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ένα 11χρονο κορίτσι είναι το τελευταίο θύμα της καταστολής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ ο 13χρονος Χαμζά Αλί αλ-Χατίμπ που βασανίστηκε άγρια προτού δολοφονηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχει καταστεί σύμβολο των κινητοποιήσεων. Το βίντεο της άγρια κακοποιημένης σορού του 13χρονου παιδιού έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Ο Χαμζά Αλί αλ-Χατίμπ συνελήφθη στις 29 Απριλίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε ένα χωριό στη νότια Συρία κοντά στην πολύπαθη πόλη Ντεράα, η οποία αποτελεί ένα από τα προπύργια της αντικυβερνητικής εξέγερσης. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την τύχη του για ένα ολόκληρο μήνα, προτού επιστραφεί η ακρωτηριασμένη σορός στην οικογένειά του υπό τον όρο ότι δεν θα μιλούσαν ποτέ για την κατάληξη του παιδιού, όπως αναφέρουν οι αντικαθεστωτικοί.

Στο βίντεο που έχει κάνει το γύρο του κόσμου στο διαδίκτυο είναι εμφανή τα βασανιστήρια που υπέστη το παιδί, με το πρόσωπό του να είναι μελανιασμένο, το σώμα του καλυμμένο από εγκαύματα ενώ είναι διάτρητο από σφαίρες. Το σαγόνι και οι επιγονατίδες του παιδιού είναι σπασμένες, σύμφωνα με τον ανώνυμο αφηγητή του βίντεο, ενώ έχουν ακρωτηριαστεί και τα γεννητικά του όργανα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Εκατοντάδες άτομα έχουν ήδη συγκεντρωθεί και
στις παραθαλάσσιες πόλεις Μπανιάς και Λαττάκεια, όπου το καθεστώς στήνει οδοφράγματα και αναπτύσσει στρατεύματα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν ταυτόχρονα το σφυροκόπημα στις πόλεις Ραστάν και Ταλμπίσεχ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, ανεβάζοντας σε 74 το συνολικό αριθμό των θυμάτων από το περασμένο Σάββατο, όταν εξαπέλυσαν επίθεση οι καθεστωτικές δυνάμεις.

Στις δύο αυτές πόλεις έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν νεκρώσει οι τηλεφωνικές γραμμές και έχει διακοπεί η παροχή νερού. «Έχουμε γίνει πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα» δήλωσε κάτοικος της Ραστάν, που διέφυγε από την πόλη για να γλιτώσει τη σύλληψη από τις δυνάμεις ασφαλείας και μίλησε τηλεφωνικά στο Associated Press χωρίς να δώσει το όνομά του υπό το φόβο αντιποίνων. «Η οικογένειά μου και οι αδελφές μου είναι εκεί, δεν γνωρίζω τι κάνουν» δήλωσε.

Κατά τις δέκα εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 1.100 πολίτες από την άγρια καταστολή του καθεστώτος, σύμφωνα τόσο με Σύρους ακτιβιστές όσο και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί και «εξαφανιστεί» από προσώπου γης έκτοτε.