Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου στο Παρίσι κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ήδη, οι πρώτες διαδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων κατά το νομοσχεδίου για τις συντάξεις ξεκίνησαν σήμερα σε πλείστες γαλλικές πόλεις.

Ads

Συνολικά 229 συγκεντρώσεις οργανώθηκαν από την ένωση CGT για τη σημερινή ημέρα των κινητοποιήσεων, την τρίτη από την καλοκαιρινή επάνοδο και των πρώτη που διοργανώνεται Σάββατο.

«Η διαδήλωση έχει μεγαλύτερη σημασία από την απεργία, διότι πολλά άτομα κυρίως του ιδιωτικού τομέα, για διάφορους λόγους δεν μπορούν ν’απεργήσουν μεσοβδόμαδα» δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα, του CFDT, Φρανσουά Σερέκ, εξηγώντας το λόγο που τα συνδικάτα επέλεξαν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση το Σάββατο.

Τα συνδικάτα, που αναμένουν να συγκεντρωθούν περί τα «δύο με τρία εκατ. διαδηλωτές», ευελπιστούν πως το κίνημά τους θα διευρυνθεί και στον δημόσιο τομέα, πείθοντας και να κατεβούν στον δρόμο και όσους μισθωτούς αμφισβητούν, ή φοβούνται τις κινητοποιήσεις.

Ads

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρεν, στο Σαν Μπριέκ (δυτικά), στο Σαιντ Ετιέν, στο Κλερμόν-Φεράν και ακόμη στο Αιξ-εν-Προβάνς και στο Καλαί. Στην πρωτεύουσα και στις μεγαλουπόλεις της Γαλλίας (Νάντη, Λίλη, Μασσαλία) οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί για τις 15:30, ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, «περίπου 380.000» άνθρωποι συμμετείχαν στις σημερινές μεσημεριανές κινητοποιήσεις. Το υπουργείο, μάλιστα, «παρατηρεί μια μικρότερη προσέλευση» σε σχέση με τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν καταγραφεί 410.000 διαδηλωτές. Τα πρώτα στοιχεία των συνδικάτων για τη συμμετοχή δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά έως αργότερα το απόγευμα.

Με αφορμή την τεράστια διαφορά εκτιμήσεων ανάμεσα σε αστυνομία και συνδικάτα για την προηγούμενη διαδήλωση όπου οι μεν μέτρησαν κοντά ένα εκατομμύριο διαδηλωτές τα δε συνδικάτα τρία, ζήτησαν από την Πολιτεία να δοθεί άδεια στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα ώστε να έχουν τα μέσα ενημέρωσης τη δυνατότητα ιδίων εκτιμήσεων.

Τα συνδικάτα φιλοδοξούν να πειθαναγκάσουν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας στην απασχόληση από τα 60 στα 62 χρόνια τουλάχιστον. Το νομοσχέδιο πρόκειται να εξετασθεί από τη Γερουσία από τις 5 Οκτωβρίου.

Κινητοποιήσεις με λαϊκή υποστήριξη

Αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των Γάλλων που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Humanite», το 71% των Γάλλων υποστηρίζουν τη σημερινή διαδήλωση έναντι του 68% για τη διαδήλωση της 23ης Σεπτεμβρίου.

« Πρόκειται για ένα εκπληκτικό νούμερο λαϊκής υποστήριξης» δήλωσε ο Φρανσουά Σερέκ, εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση κάνει λάθος επικεντρώνοντας την ανάλυσή της στον αριθμό των απεργών. Έχουμε μια κοινωνία στην οποία το χάσμα των ανισοτήτων μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο ανυπόφορο. Το δε κεντρικό σημείο της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση των ανισοτήτων που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

Η συμμετοχή των νέων στις σημερινές διαδηλώσεις παραμένει ένα ερωτηματικό, αφού μια σχετική σύγχυση δημιουργήθηκε ύστερα από την άρνηση τους Φρανσουά Σερέκ να τους καλέσει να συμμετέχουν.

Εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του « το να γίνει κάλεσμα των μαθητών και νέων από τα συνδικάτα των εργαζομένων, θα θεωρηθεί σαν όπλο αδυναμίας », πρόσθεσε όμως ότι « οι νέοι είναι αρκετά ώριμοι για να αποφασίσουν μόνοι τους ».