Χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν στη σημερινή γενική απεργία, αντιδρώντας στην προώθηση της μεταρρύθμισης του εργασιακού καθεστώτος της χώρας από τον πρωθυπουργό, José Luis Rodríguez Zapatero.

Ads

Απαντώντας στο κάλεσμα των εργατικών ενώσεων ενάντια στην πρόταση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένσια και σε άλλες δέκα πόλεις, με κεντρικό σύνθημα: «όχι στην αύξηση ηλικίας, η λύση δεν βρίσκεται στη μείωση της κοινωνικής προστασίας»

Κι άλλες διαδηλώσεις προβλέπονται για απόψε στη Τζιρόνα, τη Λέριδα, την Ταραφόνα και την Τορτόσα στην Καταλωνία, το Λογρόνιο και το Οβιέδο στον βορρά και το Αλικάντε και το Καστελιόν, στα ανατολικά.

Οι κινητοποιήσεις στη χώρα θα διαρκέσουν έως τις 6 Μαρτίου με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται αύριο στην Ανδαλουσία και την Παρασκευή στο Μπιλμπάο.

Ads

Περίπου το 84% των Ισπανών είναι αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης του Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο να αυξήσει προοδευτικά τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες, προκύπτει από πρόσφατη σφυγμομέτρηση.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάρρησή του στην εξουσία, προ εξαετίας, που ο Θαπατέρο βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές κινητοποιήσεις από την μεριά των συνδικάτων.

Οι ειδικοί επί των οικονομικών σημειώνουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπές δαπανών αποτελούν αναγκαία μέτρα για την αποφυγή κατάρρευσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, υπό το βάρος των ραγδαίων ρυθμών γήρανσης του πληθυσμού.

Απεργίες ενόψει και στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, τα σωματεία των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 4 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι κατά του παγώματος των μισθών, ένα μέτρο που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος προϋπολογισμού. Η Πορτογαλία αναμένεται την Τετάρτη να περάσει από κρίσιμη δοκιμασία στις αγορές ομολόγων, οπότε θα προσπαθήσει να πωλήσει πενταετείς τίτλους, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ.

Ακυρώσεις πτήσεων στη Γαλλία λόγω απεργίας

Το ένα τέταρτο των πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ ακυρώθηκαν, οι μισές από το Ορλί. Η πενθήμερη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση αρκετών πτήσεων από τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Γαλλίας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη συμφωνία έξι κρατών για τον εκμοντερνισμό της εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος ενδέχεται να επιφέρει περικοπές στις θέσεις εργασίας. Χθες, ανεστάλη η απεργία των 4.000 πιλότων της Lufthansa στη Γερμανία, αλλά όπως ενημέρωσε η εταιρία, θα περάσουν λίγες ακόμα μέρες μέχρι να επανέλθει στο φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας της.