Χιλιάδες εργάτες σε εργοστάσια υφασμάτων στο Μπαγκλαντές έκλεισαν σήμερα δρόμους και επιτέθηκαν σε βιοτεχνίες, ζητώντας μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς τους. Είναι η τέταρτη ημέρα διαμαρτυρίας.

Ads

Περίπου 10.000 εργάτες στη Φατούλαχ, νότια της πρωτεύουσας Ντάκα, ήρθαν σε ρήξη με τους αστυνομικούς, μετά από κυβερνητική ανακοίνωση ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός θα αυξηθεί στα 3.000 τάκα (43 δολάρια), την ώρα που εκείνοι απαιτούν ο μισθός τους να φτάνει τα 5.000 τάκα. Αυτήν τη στιγμή ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι 1.662 τάκα. «Επιτέθηκαν σε βιοτεχνίες, έστησαν οδοφράγματα. Αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουμε τους εργάτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μπισουάς Αφζάλ Χοσάιν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη αύξηση κατά 80% των μισθών, έπειτα από μήνες βίαιων διαδηλώσεων για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς. Αν και κάποια μεγάλα συνδικάτα δέχθηκαν αυτήν την αύξηση, που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, τα πιο μικρά την απέρριψαν.

Στον τομέα των υφασμάτων, που αποτελεί το 80% των ετήσιων εξαγωγών του Μπαγκλαντές, εργάζονται περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα.

Ads