Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 247 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων όπου οπαδοί του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με αφορμή την τρίτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του 2011, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ, την Κυριακή, ανακοινώθηκε από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Αντλι Μανσούρ ότι θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές.
 

Ads

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται, σε λίγους μήνες, να οδηγήσει στην εκλογή στην προεδρία του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Εως τώρα, το σενάριο ήθελε να διεξάγονται πρώτα οι βουλευτικές εκλογές, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τη νύχτα του Σαββάτου, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς, αντιπάλους της νέας κυβέρνησης και της αστυνομίας συνεχίστηκαν σε πολλές επαρχίες της χώρας. Ακόμη 1.079 άτομα συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι στο Κάιρο, σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. 

Ads

Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα σημεία της χώρας. Σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες, στο Κάιρο έπεσαν νεκροί 26 διαδηλωτές. Στη νότια πόλη Μίνια, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και σε δυνάμεις ασφαλείας. Στην Αλεξάνδρεια, μία γυναίκα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις υποστηρικτών του Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Κάιρο, αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κοντά σε ακαδημία τής Αστυνομίας στο Κάιρο, δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί. Την Παρασκευή, μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ συγκρούσεις στην υπόλοιπη χώρα άφησαν πίσω τους ακόμα 12 νεκρούς. 

Τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει απαγορευτεί από τη μεταβατική κυβέρνηση, είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας από τους οπαδους τους να παραμείνουν στους δρόμους επί  18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους σήμερα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Είχε προειδοποιήσει δε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις

Στο Κάιρο, αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Από τις 3 Ιουλίου πάνω από 1.000 διαδηλωτές, οπαδοί του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας ή από οπαδούς της νέας κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός.