Κατά υποστηρικτών του Αλασάν Ουαταρά, τον οποίο στηρίζει η διεθνής κοινότητα, στράφηκε σήμερα η αστυνομία, η οποία πρόσκειται στον εγκατεστημένο στο προεδρικό μέγαρο Λοράν Γκμπαγκμπό, σκοτώνοντας έναν υποστηρικτή του Ουατάρα και τραυματίζοντας τουλάχιστον εννέα, ανέφερε εθελοντής, που μετέφερε τα θύματα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ads

Στη μετεκλογική περίοδο, οι νεκροί από τις επιδρομές πιστών στον Γκμπαγκμπό δυνάμεων κατά οπαδών του Ουαταρά φθάνουν τώρα τους 260, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Χθες, Δευτέρα, υπήρξε ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο αυτοανακηρυχθέντων προέδρων στην πόλη Μποντούκου στ’ ανατολικά της χώρας -κοντά στη μεθόριο με την Γκάνα- και σήμερα ακολούθησε η επιδρομή στην πόλη της αστυνομίας του Γκμπαγκμπό.

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι διαψεύστηκε η προσδοκία, ότι με τις προεδρικές εκλογές, έστω καθυστερημένες, θα επέρχετο εθνική συμφιλίωση στη δυτικοαφρικανική χώρα, που στιγματίστηκε τα έτη 2002-3 από εμφύλιο πόλεμο. Αντίθετα, μετεκλογικά η εμφύλια διαμάχη βάθυνε, διαπιστώνουν οι ίδιοι.

Ads

Στο βορρά της Ακτής του Ελεφαντοστού πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί μετεκλογικώς, έχει παρατηρηθεί η «έξοδος» χιλιάδων αμάχων προς τη γειτονική Λιβερία.