Διαρρήξεις σε τουλάχιστον 50 γραφεία ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε αμέσως μετά τη λήξη του lockdown. Τα περιστατικά συνέβησαν κατά πάσα πιθανότητα, την περίοδο που το κτίριο ήταν άδειο λόγω της διακοπής των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ η λεία των διαρρηκτών περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά κύριο λόγο υπολογιστές, τάμπλετ, καθώς κι άλλα αντικείμενα.

Ads

Σε email που απέστειλε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Nίκο Ζέμσροτ, από τον οποίο εκλάπησαν, δύο φορητοί υπολογιστές έκανε λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο». Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά τη Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν προειδοποίησε τους αξιωματούχους. Έβαλε δε και κατά του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, υποστηρίζοντας πως τοποθέτησε στη θέση του επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας έναν κομματικό του φίλο κι όχι κάποιον εξειδικευμένο σε ζητήματα ασφάλειας κτιρίων

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για τις διαρρήξεις τον Απρίλιο και ότι αύξησε τον αριθμό των περιπολιών.

Πάντως, η Τσέχα ευρωβουλευτής Ντίντα Σαρενσόβα δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι. Από το γραφείο της ίδιας «δεν λείπει κάποιο αντικείμενο», αλλά θα ερευνήσει εάν είχαν ληφθεί έγγραφα.

Ads

Το «ριφιφί» έγινε παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εισήγαγε αυστηρά μέτρα για την απαγόρευση της πρόσβασης σε επισκέπτες και ενθάρρυνε τους ευρωβουλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό να εργαστούν από τις χώρες του, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο προϋπολογισμός του 2020 για την ασφάλεια και την επιτήρηση των κτιρίων της ξεπέρασε τα 23 εκατομμύρια ευρώ.