Αντιπροσωπεία του Αλασάν Ουαταρά ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να κατατεθεί σχέδιο απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και να ασκηθεί δίωξη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ σε βάρος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γγκμπαγκμπό.

Ads

«Θα πρέπει αντί για λόγια, να αναλάβουμε δράση», τόνισε σήμερα στη Γενεύη ο Ζερβέ Ζαν Μπατίστ Κακού, υπουργός Εξωτερικών του Ουαταρά, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως εκλεγμένος νόμιμός πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού. Τον Ζαν Μπατίστ Κακού συνόδευε ο υπουργός της Δικαιοσύνης, Ζανό Κουαντιό Αχουσού, ο οποίος τόνισε ότι «η Ακτή Ελεφαντοστού έχει φθάσει στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου». «Πώς γίνεται και ο ΟΗΕ παραμένει απλός θεατής μιάς καταστροφικής κατάστασης;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Ζαν Μπατίστ Κακού.

Την 25η Μαρτίου, στη Γενεύη, είναι προγραμματισμένο να συνέλθει το Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, ώστε να επιληφθεί των καταγγελιών για τις μετεκλογικές συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Νοεμβρίου του 2010, όταν και διενεργήθηκαν οι εκλογές στην αφρικανική χώρα, ο Γκμπαγκμπό παραμένει έγκλειστος στο προεδρικό μέγαρο κι οι πιστές σε αυτόν «Δυνάμεις ασφάλειας, άμυνας» συγκρούονται με τις «Νέες δυνάμεις» του Ουαταρά, στο Αμπιτζάν αλλά και στην κεντρική και βόρεια Ακτή Ελεφαντοστού.

Ads

Συνολικά 365 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις, ενώ 50 άτομα σκοτώθηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα. Πριν την 25η Μαρτίου, την 14η Μαρτίου θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις υπό την προεδρία της Ύπατης Αρμοστού, Νάβι Πιλάι.

Εν τω μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μερικές από τις επιχειρήσεις της στη δυτική Ακτή Ελεφαντοστού, επειδή εκεί «η κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας επιδεινώνεται».