Στον Κουβανό αντικαθεστωτικό Γκιγέρμο Φαρίνιας απένειμε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το «βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος».

Ads

Είναι η 23η χρονιά που το Ευρωκοινοβούλιο απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο, που θεσμοθέτησε το 1988, δίνοντάς του το όνομα του πυρηνικού ερευνητή, σοβιετικού αντικαθεστωτικού Αντρέι Ζαχάροφ.

Ο 48χρονος Γκιγέρμο Φαρίνιας, ψυχολόγος και δημοσιογράφος μέσα από τον ιστοχώρο, διευθύνει το παράνομο πρακτορείο ειδήσεων «Cubanacan Press» και είναι μέλος της επίσης παράνομης «Δημοκρατικής Ένωσης της Κούβας». Στον αγώνα του κατά του καθεστώτος της Αβάνας έχει 23 φορές οδηγηθεί σε απεργία πείνας.

Πρόκειται για τον τρίτο αντικαθεστωτικό στην Κούβα, που κερδίζει το βραβείο Ζαχάροφ κατά την τελευταία δεκαετία.

Ads

Ο Γκιγέρμο Φαρίνιας πρόκειται να προσκληθεί για να παραλάβει το βραβείο του, που συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 ευρώ, στις 15 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο επίσημης τελετής

Στην τελική ευθεία για τη φετινή απονομή, οι δύο άλλες υποψηφιότητες ήταν: η αγωνιζόμενη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αιθιοπία Birtukan Mideksa και η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Breaking the silence», (Σπάστε τη σιωπή).

Ο ίδιος ο Φαρίνιας ζήτησε να «τερματιστεί η δικτατορία», εκτιμώντας σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «είναι η ώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας για την Κούβα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ ζήτησε σήμερα από την Κούβα να εξετάσει τη διεύρυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης των αντιφρονούντων, έως ότου αφεθούν όλοι ελεύθεροι, με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου Ζαχάροφ στον Φαρίνας.

Ο Κουσνέρ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η απονομή αυτού του ευρωπαϊκού βραβείου επιβραβεύει το προσωπικό σθένος του Γκιγιέρμο Φαρίνας ο οποίος δεν δίστασε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, κάνοντας απεργία πείνας κατ΄επανάληψη για να αποκτήσουν την ελευθερία τους ασθενείς κρατούμενοι. Οι κουβανικές αρχές πρέπει να δεσμευτούν για την απελευθέρωση όλων των αντιφρονούντων της ομάδας 75+ με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη με την εκκλησία».

Ανακοινώνοντας την απονομή του βραβείου στον Γκιγιέρμο Φαρίνας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ δήλωσε ότι ο Φαρίνας «ήταν έτοιμος να θυσιαστεί και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του χρησιμοποιώντας την ως μέσο πίεσης για να επιτύχει αλλαγές στην Κούβα. Ελπίζω να του παραδώσω το βραβείο προσωπικά εδώ στο Στρασβούργο, τον Δεκέμβριο, που θα είναι μια σημαντική στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για όλους τους αντιρρησίες συνείδησης που κρατούνται στην Κούβα».