Αποσύρθηκαν από την πόλη Κίκλα, η οποία βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, οι πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Πλέον, η πόλη τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή.

Ads

Ο φωτορεπόρτερ Γιούσεφ Μπουντλάλ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρθηκαν σε θέσεις που απέχουν περίπου 9 χιλιόμετρα από την πόλη. Οι αντικαθεστωτικοί διοργανώνουν αμυντικές θέσεις στην περίπτωση αντεπίθεσης, επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, γιατρός στη Μισράτα δήλωσε ότι δύο μαχητές των αντικαθεστωτικών σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά την ανταλλαγή πυρών βαρέως πυροβολικού μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, αξιωματούχοι των εξεγερμένων στην ίδια πόλη δήλωσαν ότι οι αντικαθεστωτικοί καταβάλλουν σήμερα προσπάθεια προέλασης προς τα δυτικά, παρά τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι, οι οποίες βομβάρδισαν σημαντικό διυλιστήριο στην πόλη.

Οι αντικαθεστωτικοί προχωρούν αργά προς την πόλη Ζλίτεν, μία από τις τρεις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Μισράτα και την πρωτεύουσα Τρίπολη, την οποία εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως ο Καντάφι. Η Μιζουράτα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βρίσκεται 200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Ads

Σύμφωνα, επίσης, με την ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού δικτύου Libya Hurra TV, η Ζλίτεν εξακολουθεί να ελέγχεται από τις δυνάμεις του Καντάφι, παρά το γεγονός ότι οι μάχες για την ανάληψη του ελέγχου της από τους αντικαθεστωτικούς συνεχίζονται για ημέρες.

Στη Βεγγάζη πλοίο με πρόσφυγες και τραυματίες από τη Μισράτα

Ένα πλοίο που μεταφέρει 222 πρόσφυγες και 30 τραυματίες από τη Μισράτα κατέπλευσε σήμερα στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, όπως έγινε γνωστό από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Το πλοίο απέπλευσε από τη Μισσράτα την Δευτέρα, αφότου ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη που ελέγχουν οι εξεγερμένοι της Λιβύης. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κατάγονται από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

«Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ενώ το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο, έπεσαν οβίδες σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από την προβλήτα. Το πλοίο αναγκάστηκε να βγει στα ανοιχτά και να περιμένει δύο άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν με ρυμουλκό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΟΜ.

Από τα μέσα Απριλίου ο ΙΟΜ έχει απομακρύνει από τη Μισράτα 7.500 άτομα σε εννέα αποστολές που έχει πραγματοποιήσει.

Καταδικάζει η Τρίπολη την επίσκεψη Βεστερβέλε στη Βεγγάζη

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης χαρακτήρισε σήμερα την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, «ανεύθυνη» και κατήγγειλε μια «παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

«Η επίσκεψη αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας (της Λιβύης), μια επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας και μέλους των Ηνωμένων Εθνών και αντίθετη στους διεθνείς κανόνες και συνθήκες», τόνισε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην Τρίπολη το λιβυκό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή «δεν υπηρετεί τις προσπάθειες που καταβάλλουν περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη».

Στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βεγγάζη, «πρωτεύουσας» των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο κ. «Καντάφι έχει απολέσει κάθε νομιμότητα». Το Βερολίνο αναγνώρισε «το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο (ως το) νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού», είπε ο Βεστερβέλε μετά από συναντήσεις του με αξιωματούχους του Συμβουλίου, περιλαμβανομένου του Άλι ελ Ισάουι, υπουργού Εξωτερικών των εξεγερμένων.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία έγινε η 13η χώρα που αναγνωρίζει το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο. Την Τρίτη, και ο Καναδάς αναγνώρισε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων της Λιβύης ως το «νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Μπερντ.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρώην πολιτικός και πρόεδρος της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας Κίρσαν Ιλιούμζινοφ δήλωσε σήμερα ότι ο Καντάφι είναι «απολύτως έτοιμος» για συνομιλίες με τους εξεγερμένους και με το NATO, «χωρίς όρους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ.

Ένταση και στις σχέσεις Λιβύης – Τυνησίας

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι σχέσεις Τυνησίας – Λιβύης, με την τελευταία να εξαπολύει επίθεση με πυραύλους Grad την Τρίτη στα σύνορα με την πρώτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ίδιοι διευκρίνισαν πάντως ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Την τελευταία φορά που οι λιβυκές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους το έδαφος της Τυνησίας, στις 17 Μαΐου, η τυνησιακή κυβέρνηση απείλησε να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Λιβύης για «εχθρικές πράξεις». Λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τα σύνορα με την Τυνησία κατά μήκος της περιοχής των Δυτικών Ορέων της Λιβύης.