Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να απολογηθεί για τα πλαστά τιμολόγια και τον προϋπολογισμό της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ads

Το σκάνδαλο έμεινε στον Τύπο με την ονομασία Bygmalion, από το όνομα της εταιρείας που διοργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαρκοζί. Αφορούσε σε ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων που είχε στόχο να συγκαλυφθεί η υπέρβαση του ανώτατου ορίου που προβλέπεται από τον νόμο για τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το οποίο ορίζεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πλαστά αυτά τιμολόγια πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να αποδοθούν στο δεξιό κόμμα UMP (πλέον, «Οι Ρεπουμπλικάνοι») δαπάνες περίπου 18,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Οι δικαστές έχουν μέχρι στιγμής απαγγείλει κατηγορίες σε 13 πρώην αξιωματούχους του UMP, της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί ή της Bygmalion. Η έρευνα ξεκίνησε για πλαστά έγγραφα, κατάχρηση της εμπιστοσύνης, απάτη και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ads