Ολοκληρώθηκε και θα συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα στις 08.30 το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο, ενώ η ενημέρωση της Βουλής που είχε προγραμματιστεί για τις 11.30 αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Στον αέρα βρίσκεται πλέον η έγκριση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, καθώς απαιτούνται 29 ψήφοι (σε σύνολο βουλευτών 56), ωστόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέχρι αυτή την ώρα μπορεί να βασιστεί μόνο στους 20 βουλευτές του και προσβλέπει για ακόμα οκτώ ψήφους από το συγκυβερνών κόμμα ΔΗΚΟ. Την Κυριακή το βράδυ stiw 21.00 θα απευθύνει διάγγελμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ads

 
Ειδικότερα τη Δευτέρα στις 8.30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου. Στις 11.00 θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο σε κλειστή συνεδρία. Θα ακολουθήσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής στις 15.15 και στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Κυριακή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.  Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι απο όλα τα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών). Συνεχείς είναι οι συναντήσεις και οι συσκέψεις με αξιωματούχους και υπουργούς στο Προεδρικό Μέγαρο. ενώ και στα κόμματα τα όργανα συνεδριάζουν για να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις. 

Οι πιέσεις των ευρωπαίων προς τον Πρόεδρο της Κύπρου εντείνονται ζητώντας την άμεση αποδοχή των αποφάσεων του Eurogroup. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να μην ληφθεί απόφαση για μη λειτουργία των τραπεζών την Τρίτη.

Ads

 
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί.
 
Οι φήμες για μαζική εκροή κεφαλαίων, κυρίως ξένων καταθετών, από την Κύπρο αυξάνονται, ενώ αναλυτές επισημαίνουν και το ενδεχόμενο πανικού που μπορεί να επικρατήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχει ακουστεί το σενάριο «κουρέματος» καταθέσεων. 

«Όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών, προσθέτοντας πως «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε δήλωσή του αναφέρει πως «δεν είναι υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για την κακοδιαχείριση» και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά με την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως δύσκολα θα «περάσει» εκτός κι αν ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίσει υπέρ. Ειδικότερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 20 έδρες στη Βουλή και εάν δεν υπάρξουν διαρροές, η κυβέρνηση έχει ως αφετηρία τις ψήφους αυτές  προσβλέποντας και προς το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), το οποίο διαθέτει σήμερα οκτώ έδρες μετά την ανεξαρτοποίηση του Ζαχαρία Κουλία. Το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε λόγο για επώδυνα μέτρα και φέρεται να εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις. 
 
Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και ακόμα και αν αποφασίσει το κόμμα να συνταχθεί με την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα κατέχει δύο έδρες. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος και οι δύο βουλευτές, αν και τοποθετήθηκαν χωριστά επί του θέματος, συγκλίνουν στο γεγονός ότι δεν θα στηρίξουν τα μέτρα. Η θέση αυτή του ΕΥΡΩΚΟ ενδεχομένως να δρομολογήσει και ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, καθώς το κόμμα μετέχει στο Υπουργικό με έναν υπουργό (Νίκος Κουγιάλης, υπ. Γεωργίας). 

Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως θα καταψηφίσει τα μέτρα. Το ΑΚΕΛ διαθέτει 19 έδρες και το ΕΔΕΚ 5. Σημειώνεται πως το ΑΚΕΛ έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που υπήρξε, ο Πρόεδρος όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου», τονίζει το ΕΔΕΚ. 

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δις με την προϋπόθεση της κλιμακωτής εφάπαξ εισφοράς επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ειδικότερα προβλέπεται ι εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει τόσο για του Κύπριους όσο και για τους ξένους καταθέτες (μεγάλος αριθμός ρώσων) και εκτιμάται πως συνολικά το μέτρο θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα στη συμφωνία προβλέπεται και φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.  Σημειώνεται πως το μέτρο δεν ισχύει για τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.