«Ήρθε η ώρα για την Τουρκία να επικυρώσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ» δήλωσε από την Άγκυρα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η δήλωση Στόλτενμπεργκ έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετέβη στην Άγκυρα ως ένδειξη υποστήριξης της Συμμαχίας μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους στην Τουρκία. Όπως δήλωσε, επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του πως θα συζητήσει το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ επέμεινε χθες, Τετάρτη (15/2) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό ομόλογό της, ότι «η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, τον Ιούλιο, στο Βίλνιους». Η Μπέρμποκ τόνισε ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τη συμφωνία τους για να δεχθούν τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στην αμυντική συμμαχία, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, που αφορούν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ads

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν μαζί, αλλά ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει το πράσινο φως στα αιτήματά τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τα έχουν επικυρώσει ακόμη.

Η Άγκυρα είπε αυτόν τον μήνα ότι στηρίζει το αίτημα της Φινλανδίας, αλλά θέλει η Στοκχόλμη ιδιαίτερα να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά της οργάνωσης FETO την οποία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες τον περασμένο μήνα καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες ένας ακροδεξιός Δανός πολιτικός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε τον Νοέμβριο του 2022 ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στις αρχές του τρέχοντος έτους.