Παραμονή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αύριο Πέμπτη 15/2 στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Ευρώπη να μην βαδίσει αυτόνομα σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας, μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ που πυροδότησαν νέες συζητήσεις εντός των «27» σχετικά με το αν η ήπειρος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην προστασία των ΗΠΑ.

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχονται από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αν απλώς κοιτάξετε τον χάρτη, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες, σύμμαχοι εκτός ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ευρώπης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη Βόρεια Αμερική θα διχάσει επίσης την Ευρώπη».

Η έμμεση απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι πρόθυμος να αφήσει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι θέλει» εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν συμβάλλουν οικονομικά επαρκώς στη στρατιωτική συμμαχία πυροδότησε ένα έναν νέο κύκλο συζητήσεων στους κόλπους των «27» σχετικά με την ασφάλεια της ΕΕ.

Ads

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχολίασε πως «απερίσκεπτες δηλώσεις» όπως αυτές του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, «εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του Πούτιν», εκτιμώντας ότι καθιστούν πιο επείγουσες τις εκκολαπτόμενες προσπάθειες της Ευρώπης να «αναπτύξει τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της».

Στο Βερολίνο, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) στον απόηχο της δήλωσης Τραμπ ότι «η Ευρώπη μπορεί σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της», προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε άλλο θα ήταν συνθηκολόγηση και εγκατάλειψη του εαυτού μας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμαστεί για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να μην προστατεύσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εμφανίζεται επικριτικός για τα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν πολύ λίγότερα από τον στόχο του  2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες που τέθηκε το 2014. Η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας που βρίσκοντα κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπως η Πολωνία, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πολύ πιο πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ξεπερνούν επίσης το όριο του 2%.

*Με πληροφορίες από NYT, Politico, Reuters