Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Έσση δεν επηρεάζουν μόνο το συγκεκριμένο κρατίδιο. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει βάλει «στοίχημα» να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θα δώσει ανάσα στην ίδια, στο κόμμα της αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ads

Στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, κυβερνούν στο κρατίδιο με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια. Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων. Τα προγνωστικά όμως δεν είναι και τόσο καλά αυτή τη φορά.

Τα προγνωστικά

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο CDU 26%. Αν το κόμμα βρεθεί έστω και λίγο πάνω από το 26%, θα θεωρηθεί ένα είδος μικρού και απρόσμενου «comeback» για την παράταξη που περνάει δύσκολες μέρες το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ads

Την ίδια στιγμή,  οι Σοσιαλδημοκράτες ανησυχούν αφού και στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία απέσπασαν κάτω από το 10% των ψήφων. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζονται καθησυχαστικές καθώς το SPD λαμβάνει ποσοστά μεταξύ 20 και 25%. Ο δε Πράσινοι, μετά το αποτέλεσμα-έκπληξη στις βαυαρικές εκλογές, ελπίζουν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 22%.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά μεταξύ 11 και 14% στους δεξιούς λαϊκιστές του AfD και 6 έως 9% στους Φιλελεύθερους (FDP).

Δημοσκόπηση –χαστούκι για την Μέρκελ

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Έσση, δημοσκόπηση της Kυριακάτικης Bild σε εθνικό επίπεδο, επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση των Χριστιανοδημοκρατών.

Μόνο το 24% των Γερμανών πολιτών θα τους ψήφιζε αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, δηλαδή -2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από δύο εβδομάδες (26%), ποσοστό το οποίο ήταν ήδη το χαμηλότερο το οποίο έχει καταγραφεί μέχρι τώρα για τους Χριστιανοδημοκράτες σε πανγερμανικό επόπεδο. Θα ελάμβαν δηλαδή σήμερα 6% λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 20% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Bild), πλησιάζοντας έτσι τους συντηρητικούς.
Τρίτο κόμμα θα αναδεικνυόταν η ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με 16% (+1%) και μόλις τέταρτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με το σταθερό ποσοστό 15%. Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά (Die Linke) παραμένουν επίσης σταθεροί και θα ελάμβαναν 10% αντίστοιχα.