Μετά το πλήθος αποκαλύψεων για το σχέδιο μερίδας του τουρκικού στρατού, υπό την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», το οποίο στόχευε σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν, το 2003, η ηγεσία του στρατού επιβεβαίωσε ότι διαθέτει σοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες ότι ένας συνταγματάρχης ενδεχομένως ραδιουργούσε εναντίον της κυβέρνησης της χώρας.

Ads

Σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού τονίζει πως οι αρμόδιοι για τις έρευνες έχουν συγκεντρώσει «στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου», χωρίς ωστόσο να παρέχονται άλλες λεπτομέρειες.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, μάλιστα, γραφολόγοι του σώματος επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της υπογραφής του συνταγματάρχη Ντουρσούν Τζιτζέκ, η οποία εμφανιζόταν στο υποτιθέμενο σχέδιο της αποσταθεροποίησης.

Χθες, ο Τζιτζέκ παρουσιάσθηκε ενώπιον του στρατοδικείου, όμως οι δικαστές αρνήθηκαν να δεχθούν το αίτημα για κράτησή του, υποστηρίζοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Το σχέδιο για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο από την εφημερίδα Ταράφ και αμέσως είχε δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τον στρατό, που θεωρείται ευρέως ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους στην Τουρκία.

Ads

Νέες κατηγορίες για την υπόθεση Εργκένεκον

Τούρκοι εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία στρατηγού του τουρκικού στρατού και ενός εισαγγελέα για ανάμιξη στη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, σχέδιον με την κωδική ονομασία Εργκενεκον.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, διοικητής του 3ου Σώματος στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη σε σχέση με την υπόθεση του δικτύου Εργκένεκον.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.