Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974 ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2010, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,5% σε 952 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20% σε 798 δισ. ευρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 154 δισ. ευρώ, από 139 δισ. ευρώ το 2009.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, το «άλμα» των γερμανικών εξαγωγών τροφοδοτήθηκε από την αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός Ευρωζώνης, όπως την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες αυξήθηκαν κατά 26% ενώ προς τις χώρες της Ευρωζώνης κατά 12,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το 2011 οι ειδικοί αναμένουν μεγάλο όγκο παραγγελιών από τις ασιατικές χώρες.

Ads

Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, καθώς αγόρασαν πέρυσι προϊόντα συνολικής αξίας 570 δισ. ευρώ.

«Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την κατακόρυφη αυτή αύξηση. Αναμέναμε βέβαια ότι θα κινηθούμε σε διψήφιο αριθμό. Για το 2011 αναμένουμε επίσης αύξηση, αλλά σαφώς μικρότερη. Υπολογίζουμε με μία μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 7%», σχολίασε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, Άντον Μπέρνερ.

Έτσι, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, δεν αποκλείεται φέτος οι γερμανικές εξαγωγές να «σπάσουν» το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ.