Οι επικεφαλής της διπλωματίας σε Ινδία και Πακιστάν άρχισαν σήμερα τις πρώτες διμερείς επίσημες συνομιλίες τους μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη – την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας- το 2008. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για τυπίκή συνάντηση προκειμένου να σπάσει ο πάγος μεταξύ των 2 γειτονικών χωρών, που δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις των 2 χωρών.

Ads

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Μπασίρ και ο Ινδός ομόλογός του Νιρουπάμα Ράο άρχισαν τις συνομιλίες σε ένα αποικιακό αρχοντικό σε αυστηρά φρουρούμενη συνοικία στο Νέο Δελχί, όπου βρίσκονται επίσης το Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της νότιας Ασίας, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρχισαν το 2004 και διακόπηκαν απότομα μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Βομβάη το Νοέμβριο του 2008, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων και τον τραυματισμό 600.
Η Ινδία τότε είχε κατηγορήσει την πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι διέπραξε τις επιθέσεις αυτές με τη συμμετοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.